Poslednja sednica gradskog parlamenta u ovoj godini - iKragujevac


Politika

Na inicijativu Saveta mreže ustanova kulture, a posle sprovedenog Javnog poziva, odbornici Skupštine grada Kragujevca na 30. redovnom zasedanju doneli su Odluku o manifestacijama, programima i projektima u oblasti kulture od značaja za grad Kragujevac.

Na javni poziv pristiglo je oko 550 predloga sa ukupno 50 manifestacija, a Savet mreže je podržao 25, što je sedam više u odnosu na prethodni strateški dokument, čime smo kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, kulturnu scenu u Kragjevcu unapredili i učinili je bogatijom.

Kroz institucionalni okvir dobili smo nekoliko novijih manifestacija a neke od njih su na osnovu konkursa koji svake godine raspisujemo u oblasti kulture zaživele. Manifestacije od značaja za grad Kragujevac, utvrđene odlukom su: Dan grada, Veliki školski čas, Bdenje, Dosta su svetu jedne Šumarice, OKTOH, bijenale Antiratne likovne umetnosti „ARTiJA“, Međunarodni salon antiratne karikature, Dani kragujevačke knjige, Šumadijski bluz i džez festival, BAŠTEATAR, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“, Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest, Joakimovi dani, Međunarodni festival kamernih horova, Festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa“, Festival kamerne muzike „Convivium Musicum“, Internacionalni džez festival, Šumadijski internacionalni filmski festival, Međunarodni festival umetničke fotografije „Fotorama“, Internacionalni festival umetnika harmonike, Arsenal fest, Festival narodne muzike Dragiša Nedović, Gospojinske svečanosti,

Pozorišni susreti učenika gimnazije Srbije i Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma KRAF. Uz planski i ozbiljniji pristup kulturi, usvajanje ove odluke predstavlja i ohrabrenje za kragujevačke kulturne pregaoce koji će na ovaj način moći da unapređuju i razvijaju manifestacije, zaključio je Bjeletić.

Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta u ovoj godini, odbornici su prihvatili Predlog plana detaljne regulacije „Ulica Crvenog krsta – naselje Bubanj“ kojim se spaja ulica Zmaj Jovina sa novom ulicom koja će ići duž Sušičkog potoka sa izradom mosta, čime će Klinički centar biti uokviren prohodnom saobraćajnicom, objasnio je Aleksandar Nenković, Glavni gradski urbanista. Izradom ulice do Sušičkog potoka nastaće saobraćajni prsten oko Kliničkog centra, čime ćemo omogućiti da se ova zdravstvena ustanova, koja sada ima dosta saobraćajnih problema saobraćajno osamostali i bude funkcionalna, kazao je Nenković. Usvojena je i izmena dela Plana detaljne regulacije „Radna zona Sobovica – Lužnice“, koja će omogućiti da se na parceli uz Račanski put u vlasništvu preduzeća Milanović Simens omogući izgradnja stambenih kuća zaposlenih u ovoj kompaniji.

Na današnjoj sednici, po prestanku funkcije Zaštitnika građana i zamenika Zaštitnika građana, odbornici su za Lokalnog ombudsmana postavili Vesnu Stojadinović, a za njenog zamenika Dušicu Ćupić.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu