Usvojen budžet grada Kragujevca za 2020. godinu - iKragujevac


Politika

Budžet grada Kragujevca za 2020. godinu iznosiće 9,9 milijardi dinara odlučili su većinom glasova odbornici Skupštine grada na redovnom 29. zasedanju. U raspravi koja je trajala skoro tri sata, svi su izneli svoje argumente za i portiv budžeta, koji su predstavnici opozicije ocenili kao nerealan i široko planiran.

Obrazlažući prihode, koje je opozicija najviše kritikovala, gradonačelnik Radomir Nikolić je istakao da su prihodi veoma realno i precizno urađeni. Najveći prihod koji čini budžet neuobičajeno velikim u odnosu na prethodne četiri godine su prihodi od prodaje zemljišta, zasnovani na pismima o namerama potencijalnih investitora, kako za stanogradnju, tako i za potrebe industrije, razvoja biznisa i poslovanja. Janfeng, Teknia i Milanović su dokaz da se u prethodnom periodu ozbiljno radilo. U prilog tome i podatak da je broj nezaposlenih, koji je pre pet godina iznosio 25 500 sada spao na 16 000. U isto vreme prema statistici PIO fonda toliko se ljudi i zaposlilo. To, da Kragujevcu bolje ide, vidi svaki građanin – istakao je Nikolić.

Procenat realizacije budžeta iz godine u godinu je sve veći, ove godine oko 83 posto, što znači da se sve bolje i lakše planira. Najvažnije je što su izvorni prihodi ozbiljno porasli, ove godine iznose 5,4 milijarde, a 2014. podsetio je Nikolić bili su 4,2 milijarde, što znači da je Kragujevac na dobrom putu.

Među troškovima koje je Nikolić ocenio kao interesantne za građane je nabavka računara, kompjuterskih mreža, softvera i licence za puštanje u rad gradskog data centra, kao i uvođenje elektronskog sistema u Gradsku upravu koji će ubrzati usluge prema građanima.

U budžetu za narednu godinu, za kulturu je opredeljno 507, a za sport 365 miliona dinara. Za podsticajne mere aktivne politike zapošljavanja devet miliona, a za subvencije poljoprivrednicima 26,5 miliona dinara. Što se tiče najmlađih, za subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima biće izdvojeno 270 miliona dinara, što znači da će uskoro sva deca biti primljena ili u državne ili u privatne vrtiće, bez izuzetaka. Predviđena su značajna sredstva za nastavak rekonstrukcija po školama, za sve učenike prvog razreda i naredne godine biće obezbeđeni besplatni udžbenici, a nastaviće se i sa projektom sedmodnevnog letovanja o trošku grada na Kopaoniku za decu iz socijalno ugroženih porodica.

U putnu infrastrukturu biće uloženo 450 miliona dinara. Pored toga radiće se Kružni tok Mala vaga, nova ulica pored ATD – a i most preko Sušičkog potoka, infrastruktura u Radnoj zoni Stara i Nova zvezda, kao i dalje infrastrukturno opremanje zone Feniks. U planu je projektovanje Atletskog stadiona, rekonstrukcija Knjaževsko – srpskog teatra i zgrade Suda, koju bi krajem godine grad trebalo da dobije od Ministarstva pravosuđa kada se završi Palata pravde. U planu je izrada projekta za rekonstrukciju nadvožnjaka, projekata za sanaciju dva velika klizišta, dva mosta na seoskom području, projekat za rekonstrukciju „Pionira“. Ovih dana predstoji i potpisivanje sporazuma između grada Kragujevca i Ministarstva zdravlja za izgradnju Opšte bolnice, dok je 30 miliona dinara predviđeno za projektovanje kružnih tokova i kamionskog terminala. Među investicijama je i Autobuska stanica.

Budžet je okrenut svemu onome što su osnovne potrebe Kragujevčana, pravljen je da bude domaćinski i da građani od njega vide neku korist, poručio je gradonačelnik Nikolić.

Inače, na današnjoj 29. redovnoj sednici odbornici gradskog parlamenta su iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja prihvatili Predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije površinskog kopa na lokalitetu „Komarice“ i izmene i dopune Plana detaljne regulacije Institut za strna žita – radna zona Feniks. U oblasti izbora, imenovanja i postavljenja posle isteka mandata, Aleksandar Nenković, dipl.ing.arh. je većinom glasova ponovo izabran za Glavnog gradskog urbanistu.

2-18.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu