Odbornici Skupštine grada dali saglasnost za dugoročne investicione kredite - iKragujevac


Politika

Na 25. redovnom zasedanju gradskog parlamenta odbornici su usvojili Završni račun grada Kragujevca za 2018. godinu. Iako se u računu iskazuje suficit od 168 327 167 dinara, predstavnici opozicije koji su učestvovali u radu sednice, poveli su raspravu u drugom pravcu – zapuštenoj infrastukturi, komarcima i nepokošenoj travi, uz opasku da vlast ne radi dovoljno, brzo i efikasno.

To jasno pokazuje da opoziciju ne interesuje Završni račun, rekao je gradonačelnik Nikolić i podsetio da se mere zaštite protiv komaraca uredno sprovode, a da čak dva meseca zbog kiše nije bilo uslova da se izađe na teren i pokosi trava.

Grad živi onako kako može i korak po korak izvlači se iz krize. Iako je za ovu godinu opredeljeno 400 miliona dinara za sređivanje ulica, dogovor sa građanima o određivanju prioriteta, promenilo je nevreme. Samo u jednom danu palo je 100 litara kiše po metru kvadratnom i najviše problema izazvalo u ulicama sa velikim nagibom u prigradskim naseljima.

Vođeni ovakvom situacijom menjamo plan i krećemo da sređujemo te ulice, kazao je Nikolić i dodao da su Komisije za procenu štete, sve mašine, ali i stučnjaci koji treba da iznađu rešenje za te ulice na terenu. Kiša nas je naterala da drugačije postavimo prioritete i da najpre saniramo posledice, a onda trajno rešimo probleme u razorenim ulicama.

Ni Medicina rada više nije tema, istakao je gradonačelnik Nikolić odgovarajući na primedbe opozicije o radu gradske vlasti. Spasili smo Medicinu rada, biće usvojene žalbe rukovodstva te ustanove upućene Agenciji za privredne registre povodom pokretanja postupka prinudne likvidacije zbog administrativnog propusta, nastalog pre nego što je grad Kragujevac preuzeo osnivačka prava, a već u julu nakon rebalansa budžeta uplatićemo 100 miliona dinara i zatvoriti sve obaveze Medicine rada. Pacijenti neće ništa primetiti, 35 000 korisnika i dalje će moći u istom prostoru da se leči kod svog izabranog lekara.

Pored Završnog računa najveća polemika vodila se i oko 11. tačke dnevnog reda koja se odnosila na davanje saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora JKP „Šumadija“ o dva dugoročna investiciona kredita za rekonstrukciju Zelene pijace i 100 autobuskih stajališta, uređenje četiri gradska groblja, nabavku vozila i mehanizacije i izgradnju javne garaže.

Ukupan iznos zaduženja kod dve poslovne banke je 9,5 miliona evra. Kredit se otplaćuje deset godina sa grejs periodom od dve godine i to nije skup već razvojni kredit, istakao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada reagujući na primedbe opozicije da je to dodatno zaduženje i da se arče pare građana Kragujevca. U sklopu menjanja imidža grada kroz „smart city“ dobićemo ne samo zakrovljena stajališta sa klupicom, već najmodernija sa besplatnim internetom za putnike, mogućnošću da SMS porukom dobiju informaciju za koliko minuta stiže autobus i obaveštenjem o svim polascima na led ekranima.

Javna garaža sa 200 parking mesta, recimo, biće podignuta na prostoru poznatom pod nazivom „Kod Srca“, a reč je tzv „zelenoj garaži“ koja je samoodrživa, druga takvog tipa u Srbiji. Koliko gradu Kragujevcu loše ide, dodao je Petrašinović, najbolje pokazuje odluka grada da iz budžeta za sve učenike i predškolce obezbedi besplatan prevoz, da se krediti uzeti za namirenje tuđih dugova uredno vraćaju, da ima prostora za investiciona ulaganja i da se sve obaveze grada izmiruju u dan.

Na današnjoj sednici odbornici su, pored ostalog, usvojili predloge odluka o mreži osnovnih škola i javnih predškolskih ustanova, izmene i dopune odluke o taksi prevozu, kao i predlog odluke o određivanju naziva „skver Heroji sa Košara“, koji se nalazi kod Trga Narodnog fronta, u zoni zelenila, oivičen Trgom Narodnog fronta i ulicama Kralja Petra I, dr Zorana Đinđića i Lepenički bulevar u Mesnoj zajednici ”Centar grada”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu