Zakazana 25. redovna sednica Skupštine grada - iKragujevac


Politika

Predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović je posle konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, zakazao 25. redovnu sednicu gradskog parlamenta za petak 28. jun sa početkom u 9,00 sati.

Na dnevnom redu, pored ostalog, kao najznačajnija tačka naći će se Predlog odluke o završnom računu budžeta grada Kragujevca za 2018. godinu, kazao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada i dodao da su prihodi i primanja u prošloj godini ostvareni u procentu 87,09 posto. U skladu sa kalendarom Zakona o budžetskom sistemu nadležna uprava dostavila je završni račun koji Skupština grada, kako je predviđeno treba da usvoji do 30. juna. Nakon toga lokalni organ uprave nadležan za finansije podnosi Upravi za trezor odluku o završnom računu što znači da smo ispoštovali sve zakonske okvire.

Takođe, jedna od značajnih odluka za funkcionisanje grada tiče se izmena i dopuna Odluke o taksi prevozu koja se zapravo usklađuje sa odredbama istoimenog Zakona, pojasnio je Petrašinović. Izmene se odnose na uslove koje svaki vozač mora da ispuni da bi se bavio taksi prevozom, kao i uslovima koje mora da ispuni taksi vozilo. Pred odbornicima će se naći predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada, kojom se definiše broj matičnih škola i broj isturenih odeljenja, kao i odluka o mreži javnih predškolskih ustanova.

Konsultacijama su prisustvovali predstavnici tri opozicione odborničke grupe, a da li će učestvovati u radu sednice, zavisi od njihove odluke. Ono što je meni bitno kao predsedniku Skupštine grada, istakao je Petrašinović, jeste da u našem lokalnom parlamentu nijednom odborniku nije uskraćeno pravo predviđeno i zajamčeno poslovnikom Skupštine grada. Uvek mogu da se jave za reč, da diskutuju o onome što je na dnevnom redu, da se jave da govore o povredi poslovnika, što predstavnici opozicionih odborničkih grupa često koriste, nekada je to i na ivici zloupotrebe tog insituta, ali se svakako pruža mogućnost da diskutuju, odnosno učestvuju u raspravi.

Direktan prenos sednice gradskog parlamenta je na programu Radio televizije Kragujevac, kao i na zvaničnom Jutjub kanalu Skupštine grada Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu