Osnovana Slobodna zona Šumadije na teritoriji grada Kragujevca - iKragujevac


Politika

U skladu sa odredbama Zakona o slobodnim zonama i interesima privrede grada Kragujevca odbornici Skupštine grada su na današnjoj sednici doneli odluku o osnivanju Slobodne zone Šumadija ukupne površine 5.10.36m².

Razlog za donošenje ove odluke, sadržan je u potrebi da se, obezbedi privredni razvoj, ostvari izvoz robe i usluga iz zone i uvoz robe i usluga u zonu, koji su slobodni. Slobodnom zonom bi se obezbedio povećani izvoz, poslovanje privrednih subjekata uz niže troškove poslovanja, čime bi se unapredila njihova konkurentnost i dao podsticaj za dalji ubrzani ekonomski razvoj grada Kragujevca i regiona.

Slobodna zona pobljošava ponudu grada Kragujevcu i naš status kod budućih investitora i pruža mogućnost našim kompanijama koje žele da funkcionišu u okviru slobodne zone, da funkcionišu u okviru slobodne zone Šumadija, kazao je Radomir Nikolić gradonačelnik Kragujevca. Imajući u vidu da je politika slobodnih zona da mogu da se šire i obuhvate parcele koje nisu na jednom mestu ograđene, gradonačelnik Nikolić očekuje da područje delovanja Slobodne zone Šumadija u budućnosti ne bude samo na teritoriji grada Kragujevca već i okolnih opština.

Slobodnom zonom na teritoriji grada Kragujevca, upravljaće privredno društvo sa ograničenom odgovornošću “Slobodna zona Šumadija” čije su osnivanje takođe na jučerašnjoj sednici podržali odbornici Skupštine grada.

U skladu sa opštim i posebnim ciljevima i standardima određeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2020. godine, Skupština grada Kragujevca donela je danas Odluku o mreži javnih osnovnih škola kojom su određena područja za svaku školu na teritoriji grada, a njih je u ovom trenutku 22 sa 39 isturenih odeljenja. Mreže javnih osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca, sačinjen je na osnovu egzaktnih statističnih podataka, uz poštovanje osobenosti razuđene teritorije grada Kragujevca sa velikim brojem naseljenih mesta na seoskom području, a čija je revitalizacija uz podsticaj nataliteta, postavljena kao jedan od ciljeva kojem teži grad Kragujevac.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i Program mera za izmirivanje obaveza subjekata čiji je grad Kragujevac osnivač, kao i subjekata za koje grad ima zakonsku obavezu finansiranja tekućih rashoda prema Energetici doo. Realizacijom Programa ne vrši se otpis dugova, već se, pruzimanjem obaveza od strane Grada i njihovim dugoročnim reprogramom, učesnicima u programu, rasterećuju bilansne stavke, eliminišu istorijski dugovi i postiže finansijska konsolidacija gradskog budžeta, što je osnova za dalji nesmetani razvoj Grada.

Odbornici su na današnjoj sednici su pored ostalog, dali saglasnost na Srednjoročni i Dugoročni plan poslovne strategije i razvoja Gradske agencije za saobraćaj Kragujevac, predloge rešenja na programe rada i finansijske planove ustanova kulture u gradu i prihvatili predloge zaključaka planova rada zdravstvenih ustanova za ovu godinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu