Starac i dečak - iKragujevac


Politika

Na prvi pogled učinilo bi se da fotografija liči na poznatu sliku italijanskog renesansnog slikara Domenika Girlandaja „starac i dečak“ ali daleko je od toga, niti je pogled starca na fotografiji smiren niti je dečakov pogled ljubopitljiv kao što je to slučaj na pomenutoj slici.

Poslednja sednica skupštine grada na kojoj se razmatrao predlog odluke o budžetu imala je zanimljiv tok i u sali ali i van nje, u svečanom salonu gde su se davale izjave za novinare.

Konačno se dogodilo i to da jedan politički adolescent dobije svog tutora a tutor svog „malog“ koji će uvek biti tu da doda naočare, pridrži papire i uhvati pod ruku kad god je to potrebno.

Veroljub Stevanović očigledno je rešio da prihvati poziv Milana Uroševića i stavi se na čelo opozicione kolone, doduše krnje ali kolone. U tu krnju opozicionu kolonu mesto se našlo još jedino za LDP, da li je kretirijum pozivaoca ili prvog u koloni bio toliko veliki da je samo Edis uspeo da se progura ili je samo on želeo da svoj LDP priključi koloni ostaje da se vidi.

Anđelković sa njegovo dvoje odbornika nije udostojio skupštinu svog prisustva pa da li iz toga razloga nismo mogli da ga vidimo na konferenciji za novinare krnje opozicione kolene ili zato što je počeo da se bavi „visokom“ politikom, planira sa Đilosom da ruši Vučića, ostaje da se vidi posle Božića.

Za razliku od Anđelkovića, njegov kolega službenik nije želeo u kolonu, razume se krnju opozicionu kolonu. Prezenter politike Pokreta slobodnih građana verovatno smatra da bi ulaskom u istu njegova i „da vi kažem“ Ljupčetova sloboda bila ugrožena. Tako da su Stojadinović i Ljupče i pored Verkovih molbi i povlačenja za rukav da izađu sa njim na konferenciju ostali u skupštinskoj Sali da brane „čast“ opozicije. Milenić se nije pojavljivao, priča se teško je podneo odlazak Jankovića sa mesta predsednika Pokreta pa se nosi mišlju da i on uradi isto.

I tako je krnja opoziciona kolona imala svoj prvi zajednički nastup, za javnost. Kritikovali su budžet a sve te kritike najbolje je sintetisao Stevanović u jednoj rečenici: „Politika opozicije se potpuno razlikuje od aktuelne“ što može da primeti i neko koga preterano i ne zanima politika. E sada koja će poltika pobediti na narednim izborima da li politika jeftine zabave za široke narodne mase ili politika aktuelnog gradonačelnika ostaje da se vidi.

B. Savković

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu