Taština praznine kragujevačke opozicije - iKragujevac


Politika

Situacija na kragujevačkoj političkoj sceni: predstavnici gradske vlasti sprovode svoju politiku dok opozicija, sve to posmatra udobno smestena u svojim foteljama, tek sa ponekim uzdahom ili komentarom.

Pravog opozicionog agitovanja u gradu nema od kraja 2014. godine. Današnja opozicija ostavlja utisak bezvoljnosti, nezainteresovanosti, apatije, u stalnom isčekivanju da se kod naprednjaka nešto desi, da se posvađaju, pocepaju na dva, tri tabora pa da se onda krene sa političkom trgovinom i pokušajem da se sa onima koji će imati podršku Beograda formira vlast.

Činilo se da će (nekada vladajuća) ZZŠ stranka, konsolidovati svoje redove posle poraza 2016. godine i prihvatiti se uloge najjače opozicione stranke spremne na ozbiljan opozicioni rad i delovanje.
Međutim, to se nije desilo.

ZZŠ se do polovine 2017. bavila samom sobom i kafanskom politikom, takoreći- abrovima.
Da li će Radomir, ’’u ambasadore’’ ili pak ’’u ministarsku fotelju’’, te licitiranjem datumima povratka Verka na vlast, po principu od prvog do petnaestog.

I tako sve do prvog unutarstanačkog loma i odlaska šefa odborničke grupe, Bojana Stojadinovića, i nekada (davno) drugog čoveka grada - Saše Milenića.

Tu se agonija u ZZŠ nije završila, ubrzo su se čule glasine- od toga da su sastanci u ovoj stranci sve burniji, funkcioneri nezadovoljni, do toga da bi se neki od njihovih odbornika vrlo lako mogli naći u redovima SNS. 

Kao što se nije snašla ZZŠ, tako se nisu snašle ni ostale stranke koje su nekada sa Verkom činile gradsku vlast.

Gradski odbor stranke nekadašnjeg predsednika skupštine grada Milana Uroševića preživeo je pravu politikčku kataklizmu. Na krilima rezultata ponovljenih izbora na 4 biračka mesta i velike pomoći Verka Stevanovića kao i neistraženim sumnjivim radnjama, partija bivšeg predsednika skupštine izborila se za 3 odbornička mesta u skupštini grada -ali samo na kratko. Odbornička grupa SPO prestala je da postoji već početkom 2017. godine, a gradski odbor SPO napustio je visoki funkcioner ove stranke, državni sekretar u ministarstvu pravde Mirko Čikiriz.

Takodje, Uroševića napušta i njegov prvi terenski operativac, Milan Tanović. U takvoj situaciji ne čude sve češći pozivi Uroševića upućeni Verku da ga „usvoji“ tj. da se stavi na čelo opozicione kolone, da prigrli Milana i da zajedno sa ostalim opozicionarima koji im se pridruže jurišaju na izbornu pobedu.

Pokret slobodnih gradjana, stranka -stiče se utisak- od tri člana: filozofa, službenika i „da vi kažem“ jednog iz naroda, pokazuje želju za ozbiljnim opozicionim delovanjem.

Često u raskoraku da objasni prioritet svog političkog delovanja, od ulične rasvete preko finansiranja medija pa do demokratskog društva i ljudskih prava i sloboda (ili, što bi naš narod rekao „svaka vaška obaška“, tako i tri odbornika ove odborničke grupe).

LDP i PZNG (Pokret za naš grad, ako je neko zaboravio šta ova skraćenica znači) dva lica jedne te iste medalje ili ukratko -Miloš i Edis. Ponekad i Zlatko Milanović.
Miloš Andjelkovic daje sve od sebe da ostavi utisak ozbiljnog opozicionog odbornika, komentariše gotovo svaku temu, predlaže amandmane, replicira gradonačelniku i sve to u maniru drskog opzicionog prvaka spremnog da uvek brani svoje stavove, jednom u tri meseca kada su sednice skupštine (a van toga je jedan od rukovodilaca u Energetici spreman na saradnju sa gradskim rukovodstvom u nadi da će ga se gradonačelnik setiti ako bude pravio rekonstrukciju gradskog veća).

I tako iz dana u dan, od sednice do sednice, na ponekoj konferenciji opozicionara kragujevačkih, čuje se kako se ništa u gradu ne gradi, situacija nikad gora, grad prezadužen a krivac naravno -gradonačelnik.

Onda u narednoj rečenici svi hvale republičku vlast i predsednika Vučića, osim Milenića i Stojadinovića (koji to ne smeju zbog Jankovića) a Ljupčeta „da vi kažem“ to ne zanima.

Suština njihovog delovanja se svodi na pokušaj da svojim radom postaneš toliki “problem“ da te Radomir pozove u vlast -a onda ide saopštenje za javnost kako se u Kragujevcu gradi „Centar izvrsnosti“, palata pravde, velika Simensova fabrika, „Maind park“, kako je napravljena sportska dvorana u Stanovu…

Ako ih Radomir ipak ne pozove u vlast, možemo očekivati da se opoziciona kolona o kojoj Urošević priča na izborima zove „Spas za nas“.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu