KRAGUJEVAC: Da li je porez na imovinu bio veći sad ili pre pet godina (FOTO) - iKragujevac


Politika

Akciju pod nazivom ''Rez na porez'', u cilju smanjenja stope poreza na imovinu pokrenuli su Šumadijska regija, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka i Pokret centra. Cilj ove peticije je smanjenje stope poreza na imovinu fizičkih lica na teritoriji grada Kragujevca.

Inicijatori ove akcije smatraju da Kragujevčani jedini u Srbiji plaćaju najveći porez na imovinu i da se aktuelna gradska vlast odlučila na taj korak zbog odsustva investicija i novih radnih mesta. Međutim, zvanični podaci pokazuju da Kragujevac pripada grupi gradova i opština u kojima je stopa poreza na imovinu među najnižim u Srbiji.

Mišljenja su da bi poresku stopu trebalo vratiti na nivo iz 2017. godine, kada je ona iznosila 0,20% za objekte i 0,10% za zemljište, iako su neki od njih krajem 2013. tražili povećanje poreske stope sa 0,20% na maksimalnih 0,40%.

„To možemo samo uz pretpostavku da smo spremni da imenom, prezimenom i kontakt adresom da stanemo iza takve odluke, a to znači da je zapravo cilj podizanje građanske hrabrosti i poverenja građana u političke instrumente lokalne samouprave i solidarnost, a zarad stvaranja alternative za Kragujevac i za Kragujevčane“, navodi Saša Milenić, predsednik Šumadijske regije.

Zvanični podaci pokazuju da Kragujevac sa stopom poreza od 0,30% za objekte i 0,15% za zemljište, pripada grupi lokalnih samouprava sa niskom poreskom stopom, koja je i nakon povećanja u novembru prošle godine ostala ispod zakonskog maksimuma od 0,40%.

Poreska stopa za objekte tada je povećana sa 0,20% na 0,30%, a za zemljište sa 0,10% na 0,15%.

„Recimo, u Beogradu je 0,40 za objekte 0,30 za zemljište, u Novom Sadu opet više nego u Kragujevcu 0.40 za objekte 0,30 za zemljište, onda imamo Zrenjanin isto 0,30 za objekte 0,30 za zemljište, čak je i u Jagodini veća poreska stopa nego u Kragujevcu 0,40 za objekte i 0,30 za zemljište.

,,U svim ovim gradovima koji su, da kažem, neki veći i od Kragujevca, neki i manji od Kragujevca je poreska stopa viša“, odgovorio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Za Petrašinovića je, kako kaže, posebno intrigantno što se među inicijatorima ove akcije nalazi Saša Milenić, koji je, kao predsednik gradskog parlamenta, u novembru 2013. potpisao odluku o povećanju poreske stope za 2014. sa 0,20% na maksimalnih 0,40%.

„Ovde imam original te odluke koju je potpisao. To je bila stopa poreza previđena za 2014. godinu, koju su oni doneli u novembru 2013. i onda, ukoliko se svi naši građani sećaju a verujem da se sećaju, cele 2014. godine nikome nije dolazilo poresko rešenje na kućnu adresu zato što su videli koliko će biti visok porez.

Onda je novi gradonačelnik Radomir Nikolić, kada je postao gradonačelnik, prvo što je uradio jeste da je vršio izmenu Odluke o poreskoj stopi i vratio je na iznos koji je bio pre toga da bi građani mogli da plate zaduženje koje su imali po porezu“, dodao je Petrašinović.

Na pitanje zbog čega zahteva smanjenje poreske stope, kada je kao predsednik Skupštine grada u novembru 2013. potpisao Odluku o njenom povećanju sa 0,20% na 0,40%, nekadašnji prvi čovek gradskog parlamenta odgovara:

„Tako je i to je značajno manje povećanje od ovog. Ovo je povećanje najveće u Srbiji zabeleženo i nije problem što je povećanje doneto kao odluka, da je nad tom odlukom postojala nekakva saglasnost, stvaranje javnog konsenzusa, stvaranje volje da se to dogodi. Ona je doneta, maltene, u tišini.

Tri kvartala građani plaćaju ćutke enormno uvećan porez, ne zato što su saglasni sa time, već zato što su empatija i dekuražiranost opšti ambijent života u zajednici i to je opasno po zajednicu“.

Odluka o povećanju stope poreza iz 2013. godine nikada nije primenjena.

Nakon promene gradske vlasti krajem 2014. doneta je odluka o njenom vraćanju sa 0,40% na 0,20%.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu