Grubješić: Nema zamki u zaključcima EU - iKragujevac


Politika

Brisel je dao podršku našoj zemlji i politici koju vodi ova vlada.Odnosi sa Prištinom jedini uslov – izjavila je za ”Novosti” potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije. 

Srbija će u najskorijem roku, već na proleće, dobiti datum za pregovore za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Brisel je dao podršku našoj zemlji i politici koju vodi ova vlada. To nas ohrabruje da nastavimo sa odgovornom državnom politikom.

Ovo je u sredu za ”Novosti” izjavila Suzana Grubješić, potpredsednik Vlade zadužena za evropske integracije, koja je baš u Briselu dočekala nove zaključke ministara inostranih poslova o napretku Srbije.Na pitanje, koliko je stav EU povoljan po Srbiju, s obzirom na to da se gajila nada da ćemo dobiti bar ”uslovni datum”, Grubješićeva odgovara:

- Evidentno je da je Srbija pohvaljena i za reforme i za sve što je do sada učinjeno u dijalogu sa Prištinom. Sada je potpuno izvesno da ćemo u najskorijoj budućnosti i otpočeti pregovore o članstvu sa EU. Imamo razloga da budemo zadovoljni. Tokom višečasovne rasprave o zaključcima, pokazalo se da Srbija ima podršku svih 27 zemalja EU da otpočne pregovore u junu 2013. To je najvažnije.

Sudeći prema njenim rečima, nema bojazni da će period do sledećeg odlučivanja biti ispunjen novim zahtevima:

- Upravo je bitno da se napomene, da nema nikakvih novih uslova za otpočinjanje pregovora. Proces normalizacije odnosa sa Prištinom ostaje najvažniji, ako ne i jedini uslov. U situaciji u kojoj se nalazimo, u Srbiji danas ništa nije lako i jednostavno. Ali, ova generacija političara ima istorijsku šansu da reši jedno od najvećih nacionalnih pitanja, kao i da Srbiju uvedemo u porodicu evropskih naroda gde joj i mesto. Spremni smo da te krupne državne probleme rešavamo, a ne da ih ostavljamo za sobom, generacijama koje tek dolaze. Suština je da govorimo isto i u Beogradu i u Briselu i da ne obmanjujemo ni naše građane ni evropske partnere.

USPEĆEMO SAMO AKO RADIMO TIMSKI

Grubješićeva smatra da je jedinstvo Vlade ključno u ovom trenutku:

- Do sada je ova vlada pokazala hrabrost i odlučnost da Srbiju pokrene i da je dovede pred vrata EU. Očekujem da ćemo nastaviti da idemo napred i da ćemo biti jedinstveni u tome. To je u interesu Srbije i njenih građana. U ovome možemo uspeti samo ako smo jedinstveni i ukoliko timski radimo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu