Vučić: Ne razmišljam o povećanju bezbednosti - iKragujevac


Politika

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić potvrdio je danas da mu je iz policije preneto o pretnjama koje mu je prilikom privođenje uputio vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković, ali da ne razmišlja o povećanju bezbednosti. 

„Iz policije su mi preneli šta je gospodin Mišković jutros valjda u besu govorio”, rekao je Vučić novinarima na pitanje da li mu je zbog toga pojačano obezbeđenje.

 

„O tome ne razmišljam. Teško trpim i ovo obezbeđenje, tako da me to previše ne zanima. Mnogo mi je važnije da u Srbiji ne postoje zaštićeni i nedodirljivi i da je država jača od svakog od nas”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li očekuje probleme u koaliciji zato što je Mišković, kako se navodi u medijima, finansijer brojnih političkih stranaka, Vučić je rekao da ne očekuje.

On je dodao da je dobijao pretnje i da su na njega vršili pritisak sa različitih strana koje nemaju direktne veze sa koalicionim partnerima, već sa „sa moćnim ljudima iz političko-ekonomskog života Srbije”.

 

„Ne očekujem probleme u koaliciji. Ako ih bude imam poruku za ljude u Srbiji ko god hoće izbore, jer znam da ima mnogo više zaštitnika lika i dela Miškovića i mnogih drugih i da će se to tek pokazati. Znam kakvu sam presudu sebi potpisao time što nisam sprečavao tužioce i policiju da rade svoj posao. Bez obzira da li će egzekucija biti za godinu, pet ili deset, svejedno je”, rekao je Vučić.

 

Vicepremijer je istakao da je država morala jednom da pokaže da ne mogu „pojedini ljudi i tajkuni da hapse one koji im smetaju u poslu, da rade sve što hoće, a da pritom izvršavaju krivična dela”.

 

„Ovde je u pitanju izvršenje krivičnih dela, a za to se u svakoj civilizovanoj zemlji, pa i u Srbiji, odgovara”, izjavio je Vučić.

 

Potpredsednik vlade potvrdio je da se Mišković, kojem je jutros određeno policijsko zadržavanje, sumnjiči u slučaju „Nibens grupa”, zbog malverazcija u privatizaciji putarskih preduzeća.

 

„Tužioci će reći svoje, ja za sada mogu samo da kažem da je taj predmet jedan od onih 24 koje je radila radna grupa. Nema tu nikakvih tajni, u nekoliko tih predmeta se govorilo i o slučajevima u koje je upleten Miroslav Mišković. Koliko znam trenutno je aktuelna 'Nibens grupa', ali se rade i ostali predmeti poput Delreala i Ce marketa”, izjavio je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

 

Vučić je ocenio da tužiocima neće biti težak posao pošto su, kada je reč o Nibens grupi „stvari prilično jasne i čiste”.

 

Upitan da li je tužilaštvo do Miroslava Miškovića došlo preko njegovog sina Marka i ko je dostavio papir o transakciji između Marka Miškovića i Duška Šarića, Vučić je odgovorio da su ti slučajevi povezani, ali nije hteo da komentariše istragu.

 

„Ne bih govorio o stvarima ko je i na koji način davao određene papire. Ali imam pitanje da mi neko objasni zašto, na koji način i iz kojih su sve firmi dolazile pare na određene kompanije na Holandskim antilima i kako to da na Panami postoje isti osnivači i advokati firmi”, rekao je Vučić.

 

On je istakao da su otvoreni veliki i teški predmeti, da će istraga biti nastavljena, ali i da očekuje još teže i žešće napade.

 

Vučić je uputio molbu i onima, za koje je rekao da su danima govorili da aktuelna vlast istražuje Miškovića kako bi to kasnije od njega naplatila, da se izvine onima koji su vodili istragu „pošto nije sve baš onako kako su neki projektovali”.

 

Milović: Ugrožena bezbednost Vučića

 

BEOGRAD – Načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović potvrdio je danas da je ugrožena bezbednost prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića.

 

Milović je za Radio-televiziju Srbije rekao da može da citira Miškovića i da saznanja kolega koje su razgovarale sa Miškovićem predstavljaju praktičnu potvrdu svih operativnih saznanja kojima raspolaže kriminalistička policija, da zaista jeste ugrožena bezbednost Vučića.

 

Direktor policije Milorad Veljović je, povodom privođenja Miškovića i još devet osoba koje se sumnjiče za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, rekao da je opredeljenje Direkcije policije i Uprave kriminalističke policije da nema zaštićenih i da svi koji su se ogrešili o zakon moraju odgovarati.

 

„Ovo je plod opredeljenosti direkcije policije i uprave kriminalističke policije da u ovoj borbi nema zaštićenih. Jednostavno, nije bitno ni ime, ni prezime, svi oni koji su ogrešili o zakon moraju odgovorati”, rekao je Veljović RTS-u.

 

Veljović je najavio da će ova borba biti nastavljena i to istim intenzitetom.

 

„Jednostavno, želimo da poručimo i javnosti i svima da policija u saradnji sa tužiocem za organizovani kriminal ovaj posao radi krajnje profesionalno, odgovorno i u skladu sa zakonom”, naglasio je Veljović.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu