Kasarna Vojvoda Radomir Putnik – kamen spoticanja lokalne vlasti u Kragujevcu - iKragujevac


Politika

Gradski odbor Demokratske stranke u Kragujevcu smatra da su problemi kasarne“Vojvoda Radomir Putnik” i Doma vojske postali teme koje predstavnici lokalne vlasti već godinama koriste kao argumente u nekorektnim i neargumentovanim napadima na političke oponente u gradu.

- Svedoci smo da je tema kasarne „Vojvoda Radomir Putnik” bila jedan od glavnih aduta prljave predizborne kampanje koju je Zajedno za Šumadiju vodila protiv Demokratske stranke – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Demokratske stranke u Kragujevcu.

Kako je istaknuto, stavovima Zajedno za Šumadiju, kojima je manipulisano voljom birača, poput onoga da „DS ne da kasarne Kragujevcu“, čelnici vladajuće stranke su u nekoliko navrata iznosili neistinu o Gradskom odboru DS-a, tvrdeći da je DS je odgovoran za nemogućnost lokalne vlasti da okonča kupoprodajni ugovor sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije. Na taj način su pokušali da naprave lažnu sliku da Gradski odbor Demokratske stranke radi u suprotnosti sa interesima Kragujevca i Kragujevčana,, kažu ovoj stranci.

- Zakonski procenjena tržišna vrednost kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ nije odgovarala lokalnoj samoupravi Kragujevca. Svesni činjenice da pokušavaju da trguju nemajući novca za tu investiciju zbog prezaduženosti budžeta, čelnici grada su propustili priliku da gradu na legalan način obezbede 9,5 hektara zemlje u centru grada i to zemljište iskoriste na pravi način u korist svih Kragujevčana – ističu demokrate.

Kako tvrde, njihova (ZZŠ) nada bila je da će preprodajom nekretnina, koje bi „ko zna kako“ nastale na toj lokaciji, otplatiti kredit koji bi podigli i još zaraditi na tom poslu, ali tadašnji ministar odbrane je zaštitio svoje ministarstvo i nije želeo da odstupi ni od zakona niti zdravog razuma.

Nakon izbora, međutim, u prvih 150 dana nove republičke Vlade, lokalna vlast, pored pohvale da imamo „najbolju Vladu ikad“, nije se ni oglasila sa pitanjima kasarne Vojvoda Radomir Putnik i Doma vojske, „pokušavajući tako da se dodvori novim vlastima“, čiji je deo, primećuju demokrate, smatrajući da ipak treba da se reaguje.

- Smatramo da lokalna samouprava treba da iskoristi ovaj trenutak, kada su na vlasti i na lokalnom i na državnom nivou, i da založi svoj ugled kod partijskih kolega, svojih saradnika i visokih funkcionera države, a pre svega lidera URS–a, Mlađana Dinkića, da dođe do rešenja problema kasarne „Vojvoda Radomir Putnik” i Doma vojske, za dobrobit našeg grada. Na taj način bi sugrađanima pokazali da su sposobni da se oko važnih pitanja za naš grad izbore i pokažu svoj politički uticaj tako što će uraditi nešto dobro za naš Grad – rekao je Dušan Obradović, predsednik Gradskog odobra DS-a.

Nedavnu procenu Ministarstva odbrane Republike Srbije da je imovina koja se nalazi u srcu Kragujevca neophodna za odbranu zemlje i da se zato izuzima iz prodaje, demokrate smatraju potpunom bemislicom, a zahtev da se obezbedi i bezbednosni pojas od 50 metara oko kasarne, kako kažu, dugoročno bi onemogućio razvoj centra našeg grada.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu