Prva zima bez „Niskogradnje” - iKragujevac


Politika

Preduzeće će morati da bude restrukturirano, kažu gradski čelnici, ne dajući objašnjenje kako su napravljeni ogromni dugovi

Kragujevac – Ove zime, posle mnogo godina, ulice će čistiti druge firme, jer je „Niskogradnji“, po svemu sudeći, došao kraj. Nije u pitanju likvidacija, već restrukturiranje, kažu gradski čelnici, ne dajući, međutim, objašnjenje kako su napravljeni ogromni dugovi koji su doveli do urušavanja najstarijeg i nekada najboljeg komunalnog preduzeća u Kragujevcu.

Zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima od oko 165 miliona dinara, račun ovog preduzeća je blokiran pre tri meseca, a grad „Niskogradnji“, odnosno podizvođačima, duguje više od 400 miliona.

Usled ovih problema, trećina od 250 radnika biće proglašena tehnološkim viškom i naći će se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok će ostatak biti premešten u druga gradska preduzeća. Najveći broj, njih oko 120, preći će u „Čistoću“, preduzeće kojem je Skupština grada nedavno proširila delatnost i poverila poslove na održavanju ulica.

Nezadovoljni radnici „Niskogradnje“ su se tokom višednevnih protesta upitali kako je došlo do propasti preduzeća koje je gotovo dve decenije uspešno poslovalo.

Zašto „Niskogradnja“ nije restrukturirana kada je dug bio deset miliona dinara? Zašto su dozvolili da propadnemo? Ako bi nam grad isplatio sva svoja dugovanja, mi bismo opstali i nastavili da radimo. Kako će sad „Čistoća“ da obavlja naše poslove, ako za nas nije bilo para? – navela je u svojoj izjavi za medije Dragana Miletić, predsednica sindikata „Nezavisnost“.

Zaposleni u „Niskogradnji“ strahuju da će im u drugim preduzećima – „Čistoći“, „Parking servisu“, Javnom stambenom – biti ponuđene lošije opcije ugovora o radu.

– U „Niskogradnji“ smo imali ugovore na neodređeno, a u drugim preduzećima, kako čujemo, dobićemo privremene ugovore o radu, na tri meseca, najviše na godinu dana. Šta posle toga? Radnici su s pravom zabrinuti – naglasila je Miletićeva, navodeći da sa platama kasne i uplate za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Iako upoznat sa nezadovoljstvom zaposlenih u „Niskogradnji“, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović nema dilemu da je lokalna samouprava našla dobro rešenje za preduzeće i radnike.

– Nijedan radnik koji želi da radi svoj posao neće biti u problemu. Oni treba da budu radosni, jer će biti u drugom položaju, stabilnije će se poslovati i primaće plate na vreme. Šta je tu sporno – izjavio je Stevanović na lokalnoj televiziji, poručujući da će bez posla ostati samo „režijski radnici“.

U trenutku osnivanja, marta 1990. godine, „Niskogradnja“ je imala 44 zaposlena. Danas, kada se, praktično, gasi – 250. Samo za poslednje dve godine primljeno je sedamdesetak novih radnika, najviše po „partijskim i rođačkim vezama“, tvrde stariji radnici koji kažu da pridošli, iako se delatnost preduzeća širila, „nisu imali šta da rade, a primali su plate“.

To, ipak, nije najveći problem „Niskogradnje“, iz koje su pre nekoliko godina, sa izuzetom opremom i dodeljenim kapitalom, nastala dva nova komunalna preduzeća – „Tržnice“ i „Parking servis“.  

– Preduzeće počinje ozbiljno da posrće 2005, kada je gradonačelnik Stevanović za poslove nasipanja puteva preporučio pokojnog Miliju Milosavljevića. Njemu je tada isplaćeno više od milion evra, a novac se na računu „Niskogradnje“ zadržao tek toliko da sve bude formalno čisto. Od tog trenutka „Niskogradnja“ je samo propusni filter za odlivanje budžetskih para na račune privatnih firmi – naveo je nekadašnji direktor „Niskogradnje“ Živadin Jeremić, napominjući da grad u više navrata nije obezbedio sredstva za poslove poverene ovom preduzeću.

Tokom restrukturiranja, „Niskogradnja“ će, sada je sasvim izvesno, egzistirati samo „na papiru“, a šta će biti sa dugovanjem i viškom zaposlenih, za koje u okviru socijalnog programa treba obezbediti otpremnine, tek će se videti. Na naše pitanje jesu li gradski čelnici dali neke garancije za rešenje ovih problema, direktor ovog preduzeća Dragutin Milovanović, okružen radnicima koji su protestovali, kratko je odgovorio: „Kako od gradonačelnika da tražim garancije“.

----------------------------------------------------

Šta ću, kad je najjeftiniji

Sredinom 2005, gradonačelnik Stevanović daje intervju za šumadijsko-pomoravski nedeljnik „Glas“. Na pitanje novinara: „Govori se da ’nameštate’ posao Miliji Milosavljeviću“, on, između ostalog, kaže: „Da, a objasniću i zašto. Milija dođe i kaže da je od svih 20 odsto jeftiniji, da svaki njegov kamion ima 20 odsto više kubika i da će ceo Beloševac raditi džabe. Kad sve to svedete, to je 40 odsto jeftinije“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu