Održana tribina “Imamo pravo” - iKragujevac


Politika

Centar za mir i međukulturni dijalog organizovao je u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu okrugli sto, koji je prvi u nizu aktivnosti koji će na temu ljudskih prava biti organizovane u okviru projekta “Imamo pravo”.

Cilj ovog projekta je otvaranje javnog dijaloga o stanju ljudskih prava danas u Srbiji u različitim oblastima. Na okruglom stolu učesnici su na osnovu iskustava iz oblasti koju predstavljaju dali doprinos dijalogu koji je za cilj imao targetiranje osnovnih izazova u oblasti ljudskih prava i predlaganje načina za rešavanje problema sa kojima se suočavaju kako osetljive i ugrožene socijalne grupe, tako i svi naši građani.

Na ovom inicijalnom okruglom stolu o ljudskim pravima u Srbiji danas razgovarali su Marko Đurišić, narodni poslanik i šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke i Narodne stranke, Jelena Milanović, predsednica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije, Tibor Moldvai, direktor departmana za demokratizaciju Instituta za evropske poslove, Bojana Vlajović Savić, novinarka i član udruženja Res publika Kragujevac i Branislav Nikolić, aktivista udruženja Romanipen.

Razmenjujući iskustva i znanja iz svojih oblasti učesnici su zaključili da je u Srbiji potreban dodatni aktivizam po pitanju ne samo zaštite ljudskih prava, već i podizanja svesti građana i socijalnih grupa o njihovim pravima i značaju borbe za njihovu zaštitu.

Jedan od ključnih zaključaka je bio da ljudska prava podrazumevaju daleko više od prostog ispunjavanja zakonskih normi, jer se tiču opšteg kvaliteta života.

Učesnici su se složili da stanje ljudskih prava direktno zavisi od nivoa demokratije i snage institucija u društvu i da stepen ugrožavanja ljudskih prava redstavlja zapravo dijagnozu sveukupne društvene stvarnosti. Tokom dijaloga učesnici su se posebno osvrnuli na problem deinstitucionalizacije, odlaska mladih iz zemlje, ugrožavanja slobode medija i diskriminacije manjinskih grupa.

“Pored toga što smo smatrali da je neophodno otvoriti dijalog šireg kruga aktera na temu ljudskih prava, posebno nam je bila značajna decentralizacija ovakve vrste aktivizma. Zbog toga smo odlučili da projekat “Imamo pravo” započnemo u Kragujevcu. U narednom periodu planiramo da održimo posebne okrugle stolove na pojedinačne teme koje su naši učesnici plasirali tokom sinoćnjeg dijaloga. To su pre svega teme koje se tiču stanja ljudskih prava u oblastima koje su učesnici ovog okruglog stola predstavljali”, izjavila je Marina Komad, predsednica Upravnog odbora Centra za mir i međukulturni dijalog.

Ona je dodala i da je u opštoj hiperprodukciji ugrožavanja ljudskih prava, neophodno pokretati ovakve javne debate, kako bismo se odupirali uspostavljanju diskursa u kom građani postaju praktično imuni na kršenje njihovih osnovnih prava.

“Nažalost, u tom diskursu kršenje ljudskih prava se sve više podrazumeva, a sve manje predstavlja alarm za reakciju društva i institucija. Naš projekat nema za cilj samo markiranje problema i predloga za njihovo rešavanje, već i podizanje svesti građana o tome šta su njihova prava i na koji način mogu da ih štite. U tom smislu ovaj projekat ima i svojevrsnu edukativnu ulogu”, naglasila je Marina Komad.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu