Koštunica: Sprečiti uspostavljanje granice sa KiM - iKragujevac


Politika

BEOGRAD - Najveća dužnost Srbije je da spreči uspostavljanje granice s Kosovom, to je prelomna tačka koja će opredeliti sudbinu zemlje, izjavio je predsednik DŠ Vojislav Koštunica, i istakao da pregovore s Prištinom treba vratiti pod mandat Saveta bezbednosti UN, shodno Rezoluciji 1244.

 

"Snažno se zalažem da Srbija uputi zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da se obustave pregovori pod nadzorom Brisela i da se pregovori vrate pod pun mandat Saveta bezbednosti, jer je tako i određeno Rezolucijom 1244", rekao je Koštunica u intervjuu za list "Danas".

Istakavši da je granica "u svakom smislu pitanje svih pitanja" i da je ovoj vlasti je "palo u teret da se sa njim ponese", Koštunica je rekao da ako vlast uspostavi granicu sa Kosovom, onda više nije potrebna nikakva platforma.

 

Koštunica je podsetio da je DŠ podnela zahtev za ocenu ustavnosti svih uredbi koje su proistekle iz briselskih sporazuma, uključucjući onaj o integrisanom upravljanju prelazima, i naglasio da je na Ustavnom sudu sada "najveća, odnosno istorijska odgovornost".

"Očekujem da Ustavni sud bude na visini odgovornosti koju ima i da se pre uspostavljanja granice izjasni o zahtevu za privremenom merom zabrane primene ovih uredbi. Predsednik Srbija ima svoju odgovornost za poštovanje Ustava, a granica je isključivo pitanje Ustava i svako će u ovim prelomnim vremenima morati da se izjasni o ovom najvažnijem nacionalnom pitanju", rekao je on.

 

Što se tiče odluke Haškog tribunala da oslobodi Ramuša Haradinaja, Koštunica je rekao da je na delu "sveobuhvatni i osmišljen nasrtaj zapadnih sila na Srbiju".

"Haški tribunal je samo jedna važna poluga u tom napadu na Srbiju i njene državne i nacionalne interese. Srbija je ugrožena, ugrožena je njena teritorija, njen identitet, njen ustavni poredak, njena ekonomija i njena moralna vertikala na kojoj počiva", kazao je on.

 

Koštunica je dodao ta se "ovaj sveopšti napad na Srbiju prikriva preko navodnih dobitaka koje donose evropske integracije" i "ukoliko država i celo društvo ne pronađu pravi odgovor na ovu opasnost, preti nam težak nacionalni i državni poraz". 

"Kada je u pitanju odgovor Srbije na odluke Haškog tribunala tu, pre svega, Tužilaštvo za ratne zločine treba da pokrene gonjenje Haradinaja i Gotovine za zločine koje su počinili, a za koje im nije suđeno u Hagu",dodao je on.

Na pitanje kako bi se s pravnog aspekta mogao definisati "proces normalizacije odnosa" jedne države sa samoproglašenim vlastima dela njene teritorije, Koštunica je rekao da je odgovor na to dao nedavno "jedan važan zapadni diplomata" - "normalizacija odnosa Prištine i Beograda ima za cilj da omogući opšte priznavanja nezavisnosti Kosova".

Samim tim,kako je rekao Koštunica, normalizacija odnosa sa separatistima znači neposredno podrivanje Ustava Srbije i ugrožavanje naših nacionalnih i državnih interesa. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu