Radomir Nikolić: Kragujevac je postigao finansijsku stabilnost - iKragujevac


Politika

Iako još uvek ima dospelih dugovanja sa kojima se borimo, Kragujevac je postigao finansijsku stabilnost.

 Nedostaje mnogo više ulaganja u komunalnu infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, gostujići u emisiji Epicentar Radio televizije Kragujevac. To je posledica naše odluke da najpre vratimo sve nasleđene dugove, oko 107 miliona evra i da se sva preduzeća stave na zdrave noge. Nakon tih mera, Kragujevac će imati mnogo više novca i postići će sve ono što je uslovno rečeno izgubljeno u te dve godine.

Krenuli smo najpre, podsetio je Nikolić, od smanjivanja troškova i racionalizacije. Sve smo dugove refinansirali i napravili dinamiku otplate.

Za izlazak iz krize Kragujevcu je potrebna ova i naredna godina. Čeka nas ne samo vraćanje dugova, već i period dodatne racionalizacije, pre nego što počnu otplate velikih dugoročnih kredita. Verujem da će početak 2019. godine biti period u kome ćemo lakše da dišemo i da sredstva plasiramo prema potrebama građana i Saveta mesnih zajednica.
Kragujevac je veliki grad, ima dosta prihoda i ukoliko se njima upravlja domaćinski, može sam da se izvuče iz krize. Ali, to bi trajalo mnogo duže, bez apsolutne podrške državnog vrha, resornih ministarstava i Vlada Srbije. Verujem da ćemo uz njihovu pomoć mnogo brže da postignemo punu fiskalnu stabilnost.

U međuvremenu, po prioritetima koje smo postavili, rašavali smo druge probleme. Prošle i ove godine u adaptaciju i rekonsturkciju školskih objekata uloženo je blizu četiri miliona evra. Investicija u toj meri nije bilo od vremena kada su te škole izgrađene.

Smeštaj dece u vrtiće je takođe bio veliki problem u gradu. Odlučili smo da ne ulažemo u nove objekte, čija bi gradnja koštala oko 1,2 miliona evra. Rešenje smo videli u subvencionisanju privatnih vrtića. U dve predškolske ustanove smešetno je 5400 mališana, dok je njih 900 raspoređeno u privatne vrtiće. Ispod crte je svega 200 dece, a prema saznanjima koje imam, rekao je Nikolić i to će vrlo brzo biti rešeno.

Nabavili smo 13 novih kamiona smećara i 2000 kontejnera, a ostaje problem deponije za koju je u toku izrada studije. Jedan od prioriteta je i Autobuska stanica, za šta je iz kredita EBRD obezbeđeno pet miliona evra. Da li će biti kupljen i adaptiran objekat ili će se graditi nov na našoj parceli, znaće se do kraja godine. U planu je i renoviranje svih škola, vrtića, ambulanti, izgradnja putne infrastrukture, kišne i fekalne kanalizacije.

Plan priliva i odliva gotovine koji smo uradili za narednih deset godina biće ispoštovan. Potrebno je samo da građani shvate situaciju u kojoj se nalazimo, da nam daju prostora i vremena da se izborimo sa dugovima, a nakon toga, kazao je Nikolić, rešavaćemo jedan po jedan problem.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu