Vučić o KiM: Plašimo se sebe, budućnosti, realnosti... - iKragujevac


Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je sumnju da ćemo kao društvo uspeti nešto da se dogovorimo povodom Kosova i Metohije i da nešto uradimo u interesu budućnosti, "jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa".

Vučić je u razgovoru sa novinarima u Osečini, gde je otvorio Sajam šljiva, najavio da će u septembru početi da se razgovara sa civilnim sektorom, crkvom, akademskom zajednicom i u parlamentu o pitanju Kosova.

Na pitanje da li postoje rokovi u vezi sa unutrašnjim dijalogom koji je pokrenuo i kada će biti završen, Vučić je precizirao da rokovi ne postoje, već da postoje samo oni koji se tiču naše budućnosti.

"Nemamo mi rokove osim onih koji se tiču naše budućnosti i niko nam ih ne postavlja. Ne moramo mi ništa, niko nam nije rekao da moramo, i najverovatnije i nećemo provesti, jer se plašimo sebe, plašimo se budućnosti, realističnog pristupa", rekao je Vučić.

Naveo je da neki kažu kako je Srbiji naloženo da tim povodom nešto mora da uradi, a primetio je da najverovatnije nećemo ništa ni uraditi, jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa.

"Što se Kosova tiče, znaju svi o čemu se radi i sve razumeju. Ali kako da pogaze svoje odluke i one koje su tetošili i čuvali više od 20 godina, kako da ih ispuste...", primetio je.

Na nama je, kaže, da se borimo za nas i našu budućnost i, ako tako bude, ne vidi probleme.

Kaže da nema strah niti bojazan za ekonomsku budućnost zemlje, dodajući da Srbija ima mnogo bolje polazne osnove od drugih u regionu i šire ako se uzme u obzir stopa nezaposlenosti, rast, investicije.

"Ali razvoj može da zakoči to ako ne budemo politički pametni, a to ne bi bilo ništa novo", primetio je.

"Podići ćemo rast povećanjem plata i penzija, ne vidim probleme, to sve može da bude ako budemo politički pametni. Da li će se konkretizovati zavisi od ocene svih nas – možemo li da postignemo konsenzus ili ne", rekao je Vučić.

Nemoguće je, kaže, postići apsolutni konsenzus, ali možemo da postignemo dogovor većeg i najodgovornijeg dela društva.

Onda će se, kaže Vučić izaći sa konkretnim predlozima.

"Naše je da se borimo za nas, našu budućnost i da gledamo da radimo što je moguće više, ako tako bude, ne vidim ozboljnije probleme – kao što su odbojkaši pokazali da borbenošću mogu sve da pobede", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom kritike dela opozicionih lidera na sastanku sa Dejvidom Makalisterom na račun srpske ekonomije, da veruje da je Makalister posle tog sastanka bio odlično raspoložen, jer bolje od njih zna kakvo je stanje ekonomije Srbije.

"Mislim da je otišao u dobrom raspoloženju posle toga, jer, izgleda, bolje zna od njih u kakvom je stanju srpska ekonomija" rekao je predsednik Srbije novinarima u Osečini.

Kako je rekao, izgleda da oni ne vide pravo stanje stvari od "silnih brčkanja i letovanja" i podvukao da Srbija prvi put ima ne samo budžetski suficit kao prošle godine već i opšti suficit, na nivou čitave države i to bez privatizacionih priliva.

Vučić je rekao da je to slučaj prvi put posle 1945. godine, a u prilog ekonomskom stanju zemlje naveo i da je nezaposlenost realno ispod 12 odsto, a bila je pre nego što je postao premijer 23,4 pa čak i 25,9 odsto.

On je dodao da od stranih zvaničnika dobijamo sve pohvale za rad u sferi ekonomije i dodao: "Možete da zamislite mučenog Makalistera kada je morao da ih sluša, a sve to zna." 

(rts)

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu