Tomislav Nikolić ide u penziju - iKragujevac


Politika

Bivši predsednik Republike Srbije prelazi na novu funkciju.

Bivši predsednik Tomislav Nikolić najverovatnije će u ponedeljak početi s radom u Nacionalnom savetu za saradnju sa Rusijom i Kinom, a zahtev za penzionisanje podneo je u četvrtak - saznaju nezvanično "Novosti".

Odlazeći šef se i u četvrtak bavio formiranjem Saveta u kom najverovatnije neće imati zamenika, a sedište ovog tela trebalo bi da bude u Vasinoj ulici u Beogradu.

Vlada je ovaj savet osnovala pre dve nedelje, a Nikolić će biti direktor kancelarije Saveta, čiji mandat traje pet godina. Uredbom je predviđeno da može da ima zamenika, kao i pomoćnike. Pošto ide u penziju, on će ovu funkciju, kako je i sam rekao, obavljati bez nadoknade.

Obezbeđenje mu, kao bivšem predsedniku, svakako sleduje tokom godinu dana od prestanka mandata, mada može da zatraži i da ga nema, kao što je to svojevremeno učinio Mirko Cvetković, kada mu je prestala funkcija predsednika Vlade.

Prema Zakonu o predsedniku, šef države kome je prestao mandat ima pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike", pravo da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom i pravo na diplomatski pasoš.

Taj zakon takođe predviđa da ako se bivši predsednik penzioniše, a njegova penzija bude manja od 80 odsto plate predsednika Republike, on ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto plate predsednika Republike i penzije koju prima.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu