SRBIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA: Toma Vučiću predao zastavu i pečat - iKragujevac


Politika

Srbija je dobila novog predsednika. Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Domu Narodne Skupštine čime je otpočeo njegov mandat.

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti", izgovorio je Vučić tekst zakletvenakon čega je intonirana himna Republike.

Usledio je aplauz i čestitke predsednice Parlamenta Maje Gojković, a potom se Vučić obratio zvanicama.

"Danas kada stojim pred vama, pred Srbijom i svi njenim građanima, baš nedaleko od mesta na kome je daleke 1830. godine Miloš Veliki proglasio Prvi hatišerif i utemeljio samostalnost moderne Srbije, više mi je nego jasno da, koliko god da sam se za to pripremao, a pripremao se jesam, čitav svoj politički život, ipak ne mogu da nađem dovoljno reči da sažmem, objasnim, i strah i nadu, koje osećam preuzimajući ovu, za mene svetu, dužnost i obavezu", rekao je Vučić i zahvalio se prethodnim predsednicima Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću što je podržao mere koje je Vlada preduzimala na putu oporavka Srbije.

 Nakon polaganja zakletve, Vučić je prošetao do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike.

Ispred zgrade upriličena je smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneo je raport novom predsedniku.

Na vratima Predsedništva Vučića je dočekao odlazeći predsednik Tomislav Nikolić koji je Vučiću uručio državni pečat, kao i posebnu zastavu.

Pre polaganja zakletve Vučić se obratio se građanima ispred Skupštine.

"Polako ali sigurno vi ćete iz dana u dan osećati boljitak. Nemojte da gledate unazad gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece a ne svojih dedova", rekao je Vučić i dodao da je ponosan na dosadašnje rezultate.

"Pred nama je još mnogo rada. Kao predsednik vam obećavam da ću čuvati mir i stabilnost, da ću čuvati i braniti budućnost naše dece... Ja sam hrabar čovek, mnogo volim vas i najviše na svetu volim Srbiju. Mnogo vam hvalašto ste došli u ovolikom broju", poručio je Vučić okupljenima.

On je potom rekao da mu još ostaje da položi zakletvu i dodao: "Uvek mi se žuri, kao što ste primetili i ostaje mi samo da kažem - idem da radim, ajde zdravo."

Tačno u podne u salu Narodne Skupštine stigli su odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a došli su i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije i zvaničnici iz RS, kao i ministri u Vladi Srbije.

Ranije je Skupština Srbije konstatovala ostavku koju je Vučić podneo na funkciju predsednika Vlade Srbije.

Vučić je položio zakletvu nad Ustavom i Miroslavljevim jevanđeljem.

Vučić je dužan da kao novi predsednik pokrene postupak za izbor nove Vlade.

U Skupštinu su još pre 11 časova počeli da pristižu ministri i brojne zvanice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu