Izborna MISTERIJA: Kome će birači ukazati poverenje? - iKragujevac


Politika

Ako bi glasači svih devet stranaka koje podržavaju Aleksandra Vučića zaista i glasali za njega, on bi sa 60,7 odsto podrške pobedio već u prvom krugu. Ipak, pitanje je da li će svi oni poslušati svoje lidere, kao i to čiji će birači glasati za tri nestranačka kandidata od koji bi jedan, u slučaju velike izlaznosti, imao šanse da uđe u drugi krug.

Nema sumnje da lider SNS Aleksandar Vučić sa velikom prednošću ide na predsedničke izbora i nije samo reč o podršci birača njegove stranke, koja je ubedljivo pobedila na prošlim parlamentarnim izborima. Vučića je podržala i druga najveća i najpopularnija stranka u Srbiji - SPS, kao i stranke nacionalnih manjina, PUPS, JS... - ukupno njih devet.

Ipak, teško je zamisliti da će svi njihovi birači glasati na izborima za Aleksandra Vučića, a pogotovo ne simpatizeri SVM i SDPS Rasima Ljajića, koji su pre četiri, pet godina podržavali proevropsku građansku opciju, što je najvećim delom bio DS.

Većina glasača SPS će glasati za Vučića

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže da će najveći broj birača SPS glasati za Vučića.

- Veoma mali broj glasača socijalista glasaće za Jeremića i Jankovića. Najveći broj njih ili će glasati za Vučića ili će apstinirati. Dakle, ne radi se o prostom zbiru glasova stranaka. Slično je i sa glasačima SDPS-a, jer teško da im poslednjih četiri, pet godina nije smetala koalicija sa Vučićem, a sada da ne žele da glasaju za njega - objašnjava Vuković.

On dodaje da će veliki broj Mađara takođe glasati za aktuelnog premijera, ali će jedan deo takođe da se opredeli za Sašu Jankovića.

Od fantazije do stvarnosti

- Pre pet godina bilo je u domenu fantazije da birač SVM glasa za Vučića, sada više ne. Ipak, radi se o izuzetno malom procentu biračkog tela - smatra Vuković.

Birači proevropske građanske opcije podelili su se između Saše Jankovića, Vuka Jeremića i manjim delom Ljubiše Preletačevića Belog, a zanimljivo je i da će glasači DJB u većoj meri glasati za Jankovića, a manjim za lidera tog pokreta Sašu Radulovića.

Dele se i glasači DS

- Verujem da će se birači DS podeliti oko podrške Jankoviću i Jeremiću. Tako je i sa članovima stranke, čiji se vrh ipak opredelio za bivšeg zaštitnika građana. Slično je i sa SDS-om Borisa Tadića, koji će se možda u nešto većoj meri opredeliti za Vuka Jeremića. Treba imati u vidu da će jedan deo apstinenata, a naročito beli listići sa izbora 2012, verovatno glasati za Jankovića - smatra Boban Stojanović, saradnik na FPN.

Opozicioni kandidati mogli bi da računaju na veliki broj glasača nekadašnjeg DSS-a, koji je svojevremeno bio druga ili treća partija po snazi u Srbiji. Sagovornici kažu da bi oni u najvećoj meri mogli da pripadnu Vuku Jeremiću.

- Sa druge strane, Janković bi mogao da privuče birače LDP-a, a za njega bi mogli da glasaju i oni koji su posle 2008. otišli u apstineciju. Verovatno će i deo birača LSV takođe glasati za njega, a deo za lidera te partije Nenada Čanka - navodi Stojanović.

Beli najveća enigma

Najčvršće biračko telo ima radikali i Dveri. Očekuje se da njihovi glasači na izborima podrže lider tih stranaka Vojislava Šešelja i Boška Obradovića.

- Nije isključeno da mlađa populacija koja je glasala za Šešelja, samo zato što je pravio cirkus, sada glasa za Belog, jer on to ipak bolje radi - kaže Stojanović.

Najveća enigma su i dalje birači koji podržavaju Ljubišu Preletačevića Belog, pogotovo što istraživači tvrde da ne dolaze iz redova apstinenata.

- Neralno mi deluju istraživanja da on osvaja oko 11 odsto, jer bi to trebalo da znači da ga podržava nekoliko stotina hiljada građana. Mislim da će mu svakako podrška opasti i da će se glasači na samim izborima ipak opredeliti za nekog "ozbiljnijeg" - zaključuje Stojanović.

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu