Petrašinović: Sednica Skupštine grada 18.oktobra - iKragujevac


Politika

Nakon održanih konsultacija sa šefovima odborničkih grupa u Skupštini grada, predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, sazvao je treću redovnu sednicu gradskog parlamenta za utorak, 18. oktobar.

Na dnevnom redu ove sednice naći će se Predlog odluke o raspolaganju neizgrađenim građevinskim zemljištem u javnoj svojini bez naknade.

- U okviru te tačke dnevnog reda, mi ćemo diskutovati o tome da prenesemo pravo svojine na zemljište koje se do sada nalazilo u gradskoj svojini, a reč je o zemljištu koje se nalazi na prostoru iza Pravnog i Ekonomskog fakulteta, Ministarstvu pravde radi izgradnje Palate pravde gde bi se pod jednim krovom nalazile sve pravosudne institucije koje se sada nalaze u Kragujevcu na različitim lokacijama.

Na taj način pokazujemo jednu dobru saradnju koju imamo sa Ministarstvom pravde, a nadamo se da će to biti jedan velelepan objekat gde će se nalaziti sve ono što je vezano za poslove Ministarstva pravde u Kragujevcu – kaže Petrašinović.

Na dnevnom redu, naći će se i Predlog odluke o obrazovanju robnih rezervi grada Kragujevca. Ova odluka tiče se usklađivanja sa važećim zakonskim propisima, a jedna od novina je da će robne rezerve ubuduće biti pod ingerencijom Gradske uprave za poslove gradonačelnika i Gradskog veća. Odbornici će raspravljati i o izmenama i dopunama Odluke o gradskim upravama. Ovom odlukom je predviđeno da broj gradskih uprava ostane isti.

Predlog odluke je usaglašen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Neke od izmena tiču se uslova za izbor načelnika koji će se ubuduće birati na period od 5 godina, a predviđen je i minimalan broj bodova za izbor kandidata.

Na dnevnom redu naći će se i predlozi odluka o izmenama i dopunama osnivačkih akata pravnih lica čiji je osnivač grad, predlozi odluka o davanju saglasnosti na izmene i dopune statuta i pravnih akata ustanova čiji je osnivač grad. U okviru Predloga o dopuni odluke o davanju poslovnog prostora u zakup, izašlo se u susret pružaocima usluga iz oblasti socijalne zaštite čije su usluge licencirane. Pred odbornicima će se naći i Predlog odluke o pristupanju izradi Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Kragujevca za 2017. godinu kao i Predlog odluke o pristupanju izradi Programa energetske efikasnosti grada Kragujevca za period 2017-2020.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu