MINISTAR FINANSIJA POTVRDIO POVEĆANJE PLATA I PENZIJA: Oktobar presudan za zaposlene i penzionere! - iKragujevac


Politika

Suficit budžeta donosi mogućnost povećanja mesečnih primanja.

Ministar Dušan Vujović izjavio je da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat, i da će se tačan procenat povećanja znati u ovom mesecu, posle posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Vujović je rekao da u ovom trenutku Srbija ima suficit budžeta, ali da će na kraju godine zabeležiti blagi deficit od oko 2,0 odsto, a da se u narednoj godini očekuje mnogo manji deficit od 1,5 do 1,7 odsto BDP-a.
-Mi smo ovu godinu započeli sa projekcijama rasta od 1,2 odsto, to je podignuto na 1,8 odsto, a na osnovu većih investicija i svih drugih performansi, to smo podigli na oko 2,5-2,6 odsto, što se sada ostvaruje i možemo to čak i da premašimo -naveo je ministar.
Ovakvi rezultati, kako je istakao, nam daju osnov da verujemo da možemo da ostvarimo trajni prostor za povećanje plata i penzija.
Na pitanje kako je MMF ublažio svoj stav prema povećanju plata i penzija, Vujović je ukazao da kada se u okviru trogodišnjeg programa ostvaruju očekivani rezultati tada obično nema prostora za povećanje plata, ali da to nije slučaj sa Srbijom, jer je ostvarila natprosečno dobre rezultate.
Krajem oktobra, kada Misija MMF-a dođe na zvanične pregovore, Srbija će imati rezultate za tri kvartala, i znaće se preciznije za koliki će procenat biti poboljšane plate i penzije, istakao je Vujović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu