KG: Izmireni dugovi bivše vlasti prema porodiljama, deblokirani računi u školama - iKragujevac


Politika

     Aktuelna gradska vlast preuzela je vođenje Grada pre godinu dana. Gostujući u Hronici RTK Igor Mitrović, član Gradskog veća za finansije je rekao da je tada račun Grada bio u blokadi od 150 miliona dinara, kao i da se između ostalog dugovalo prosveti.

     Prvi poslovi nove vlasti bili su saniranje blokade računa i finsijskih problema, refinasiranje dugoročnih kredita, jer je na naplatu 2015. trebalo da stigne kredit od 5 milona evra, koji je prema rečima Mitrovića, posebno sa ovakvim prihodima, nemoguće isplatiti.

"Način za rešavanje problema je njihovo momentalno rešavanje", rekao je Mitrović i dodao da su izmireni dugovi bivše gradske vlasti prema porodilljama i Crvenom krstu, kao i da su deblokirani računi u školama.

"Napravljena je ravnopravna raspodela sredstava u sportu, koja ranije nije postojala. Danas svaki klub prema novom pravilniku svojim ispunjenim obavezama i postignutim rezulatima dobija finansijska sredstava", rekao je Mitrović gostujući u Hronici Radio televizije Kragujevac.

Grad je pristupio racinonalizaciji troškova, za godinu dana ušteđeno 8 miliona evra i tim sredstvima su imirene zaostale obaveze Grada, istakao je Mitrović.

Finansijska sredstva oko organizacije proslave Dana grada, Nove godine, 21. oktobra su prema Mitrovićevim rečima smanjene tri puta u odnosu na prethodni period. Obeležavanje Nove godine 2015. je koštalo milion i sto hiljada dinara, za razliku od 2013. kada je Grad za tu namenu izdvojio tri miliona.

Pored saniranja dugova najvažniji su pregovori sa EBRD o povoljnom kreditnom aranžmanu. Reč je o 15 miliona evra sa rokom otplate od 10 godina. Od toga će naredne godine dva i po miliona evra biti investirano u kupovinu 15 kamiona i 2000 kontejnera čime će se, kako je rekao Mitrović, osvežiti devastirana osnovna sredstva u Čistoći.

Za tri godine biće realizovane investicije u putnu infrastrukturu u vrednosti od sedam i po miliona evra. Mitrović najavljuje završetak izgradnje autobuske stanice krajem 2016. godine koja će koštati pet miliona. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu