Vučić: Imamo ušteđeno milijardu evra više! - iKragujevac


Politika

Nikada do sada u modernoj istoriji nije se dogodilo da imamo milijardu evra više od planiranog, istakao je premijer Aleksandar Vučić.

Premijer je na vanrednoj konferenciji istakao da postoji ušteda u odnosu na plan i da su veći ostvareni prihodi, a to što prvi put nema rebalansa budžeta pokazuje da imamo stabilnost javnih finansija.

Vučić je rekao da se od 27. aprila 2014. godine drži plana “kao pijan plota”.

“Zato ovakve rezultate i imamo. Prošle god bili smo izloženi velikoj kritici, s pravom, zbog pada na biznis listi. Dobićete izveštaj, Srbija je sada napredovala kao zemlja sa pozitivnim poslovnim okruženjem za investiranje”, rekao je Vučić.

On je istakao da neće biti zadovoljn dok Srbija ne bude u prvih 30, 40 zemalja na svetu.

Vlada je, kako je dodao Vučić, radila na zaustavljanju ekonomskog uništavanja nakon minusa od 3,1 odsto 2009. godine.

"Uspeli smo da uradimo nesto važno, prihod nam je 5,8 odsto na nivou države. Deficit je sveden iako je planirani deficit odobren od MMF 5,5 odsto za ovu godinu, on će biti ispod 3 odsto, a i deficit Vlade je značajno niži, što je velika stvar za budućnost", rekao je premijer.

Rast BDP u 2015. godini, kako je rekao premijer, ići će između 0,7 do 1 odsto, a siguran je da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

"Onda to postaje dinamičan rast u kom će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost", rekao je Vučić.

“MMF je shvatio da smo to sistemski rešili, ne očekujem probleme po tom pitanju”, dodao je on.

Vučić je objasnio da će problemi i novi zahtevi biti oko pitanja strukturnih reformi. “Tražiće ono u čemu smo najmanje napredovali, odnos u i prema javnim preduzećima”, rekao je on.

Premijer je rekao da veruje da će se do Nove Godine završiti sedam privatizacija koje su dogovorene. On je istakao da su važni i pregovori sa ruskom stranom zbog preduzeća kojima je gas 100 odsto sirovina, kao što je MSK u Kikindi.

Vučić je istakao da je nezadovoljan jer se "previše popravljalo". "U brzini reformisanja javnih preduzeća nismo dovoljno dobri, najveću krivicu snosim ja", kaže premijer.

“Vraćamo stare dugove, Srbijagas nema ni dolar novog duga”, istakao je Vučić i objasnio da mora da se reši 303 miliona evra samo za gas i 160 milina evra za vojne penzionere.

Kada je reč o infrastrukturi, premijer je rekao da su mu se smejali u sali kada je rekao da će da se završi najveći broj autoputeva. On je dodao da je završeno 200 mostova i da se planira da se završi preko 200novih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu