Unapređenje saradnje: Ambasador Francuske kod gradonačelnika - iKragujevac


Politika

Ambasador Republike Francuske Kristin Moro sa saradnicima boravila je juče u prvoj radnoj poseti Kragujevcu. Kako je rekla na prijemu, Kragujevac je grad bogate istorije i zauzima važno mesto u Srbiji. Izražavajući zadovoljstvo zbog izuzetne saradnje između Kragujevca i Francuske, pre svega na polju lingvistike i kulutre, Kristin Moro je posebnu pažnju posvetila intenzivnoj saradnji Kragujevca i Sirena.

''Te veze'', kako je navela, ''postoje dugo i veoma sam zadovoljna što se nivo te saradnje ne svodi samo na međusobne posete nego na realizaciju konkretnih projekata kojima unapređujemo život u oba grada.''

''Današnja poseta bila je veoma korisna jer smo od gradonačelnika Radomira Nikolića i njegovih saradnika upoznati sa situacijom u Kragujevcu, brojnim idejama i projektima koji će stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta. Saznali smo šta su aduti i koje su prednosti grada Kragujevca za potencijalne buduće investitore.

Ambasador  ne može da utiče direktno na investitore, ali s obzirom na to koliko je pravovremena informacija veoma bitna, ja ću se potruditi da prenesem zainteresovanim investitorima u Francuskoj šta Kragujevac može da ponudi.''- rekla je Moro.

''Prvi susret sa Njenom ekselencijom iskoristili smo ne samo da je upoznamo sa situacijom u Kragujevcu, nego i da razgovaramo o potencijalnim investitorima ali i eventualnoj pomoći koja bi nam dobrodošla. Veze između Francuske i Kragujevca su jako čvrste, traju decenijama unazad, pa je to bila prilika da razgovaramo o zajedničkim projektima i mogućnostima za ulaganje. Od ambasade Francuske očekujemo da bude naš glasnogovornik, da prirednicima i Privrednoj komori prenese kakve su prednosti Kragujevca u odnosu na okruženje. Razgovarali smo o slobodnom zemljištu, preduzećima koja su u procesu restrukturiranja i privatizacije, o ''Zastavi inpro'' za koju su investitori iz Francuske ozbiljno zaintersovani. Očekujem da ova poseta za nas bude plodonosna, jer je francuska ekonomija jedna od najjačih u svetu. Veoma smo zainteresovani i da razmenimo znanja i iskustva u svim oblastima, kao što je način rada njihove lokalne samuprave i odnos prema privrednicima'' – istakao je  gradonačelnik Nikolić.

''Nakon kontakata koje smo uspostavili sa partnerima na Bliskom i Dalekom istoku, zatim sa partnerima iz Amerike, pravimo sada kontakte i u Zapadnoj Evropi.''

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu