Vulin: Premijer će doneti najbolju odluku - iKragujevac


Politika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da veruje da će predsednik vlade Aleksandar Vučić doneti najbolju odluku što se tiče rekonstrukcije vlade kada za to bude bilo vreme. 

"Srbija veruje ovoj koaliciji, Srbija veruje Vučiću, ja mu verujem i kao prijatelju i kao političkom savezniku i nekome ko je ovu koaliciju doveo na ovaj nivo poverenja građana. Verujem da će doneti najbolju odluku kada to bude bilo, uopšte nemam očekuivanja, ne razmišljam o tome i kako odluči predsednik vlade tako će i biti", rekao je Vulin.

On je dodao da je kolicija koja čini vladu čvrsta "i da se bori svih ovih godina za Srbiju o kojoj sanjamo, kao i da je teško, da će biti teško, ali da će se i dalje boriti za bolju Srbiju".

Na pitanje da li je realno da se plate i penzije povećaju do kraja godine, Vulin je kazao da je premijer Vučić rekao da će se boriti sa MMF-om za to i da se teret krize drugačije rasporedi. "To nije moj resor, ja ne mogu da govrim o tome, ali kao član vlade mogu da kažem da će se premijer boriti za saglasnst MMF-a da ako nastavimo ovim tempom, štedimo, privreda nastavi da raste, nezaposlenost nastavi da se smanjuje imaćemo količinu novca koju ćemo moći drugačije da rasporedimo", kazao je Vulin.

On je naveo i da li ćemo se izboriti sa sivom ekonomijom zavisi samo od nas.

Inspekcja rada u okviru njegovog ministarstva prošlog meseca imala je 3. 325 kontrola, a da je inspektora samo 250, rekao je Vulin i dodao da inspektori sada obavljaju neuoporedivo više kontrola nego ranije. "To su stvari koje donose konkretne rezultate, kao i da mere štednje počnu da funkcionošu. Cilj je da ozdravimo privredu da bi se živelo bolje", rekao je Vulin.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović, Vulin je naveo da je ona rekla da kritike koje su joj ranije "stavljene usta" nisu tačne, i da ih nije izgovorila, ali da to nije bitna vest, jer bi, kako kaže, novine bi morale da demantuju same sebe. "Kada imate bilo kakvu kritiku, a da se može protumačiti kao nešto negativno za ovu zemlju, onda je to velika vest. Da je juče rekla nešto loše, uputila kritiku, to bi zavredelo veću pažnju", rekao je Vulin.

On je podsetio da je Mijatović pozdravila i donošenje medijskih zakona, ali da ni to nije zavreselo veću pažnju javnosti.

Vulin je kazao da je to dobar primer da se vidi kako funkcionišu mediji u Srbiji i da nema cenzure. "Pogledajte samo vi danas na svakoj televizji, imate emisiju koja služi da se isključivo bavi Aleksandrom Vučićem i njegovom porodicom, ili nekim od njegovih najbližih saradnika", rekao je Vulin.

On je najavio i donošenje zakona zakona o bezbednosti na radu.

Kako je kazao, u toj oblasti postoje kaznene odredbe, ali je važno i raditi na preventivi.

Vulin je navjavio i donošenje zakona o zaposljavanju naših radnika u inostranstvu kojim će se preciznije regulisati obaveze.

Prema njegovim rečima, cilj je da se smanji nezaposlenost među mladima u Srbiji koja sada iznosi 27 odsto i da je jedan od razloga za to nedostatak iskustva.

Vulin je kazao da su u mnogim oblastima potpisani kolektivni ugovori i pozvao i poslodavce u privatnom sektoru da gde god mogu zaključe ugovore sa sindikatima jer je dobro za njih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu