PSS: Zanemarivanjem svoje tradicije, ne možemo imati ni budućnost - iKragujevac


Politika

Omladina Pokreta socijalista Kragujevac obeležila je prigodnom izložbom Dan maternjeg jezika.Izložba je imala zadatak da ukaže na osnovne probleme i najčešće greške u svakodnevnoj upotrebi srpskog jezika, kako bi sagledavanjem realnog stanja uticali na građane da zaustave osiromašavanje i spreče izumiranje našeg maternjeg jezika. 

Radi se o rečima i sintagmama pri čijoj upotrebu ljudi najčešće greše, a pored toga se sve češće upotrebljavaju potpuno strane reči što je podstaknuto raznim društvenim mrežama na internetu, ali i elektronskim, pa čak i štampanim i televizisjkim medijima. Primetno je i da se naše firme, u izboru imena, sve češće odlučuju za strane izraze i reči, a mnoga deca, još kao rani osnovci, zainteresovanije uče strani jezik iako nisu savladala ni sopstveni. Sopstveno kulturno nasleđe i tradicija jesu ono što čuva naš identitet, a maternji jezik nas upravo čini posebnim i izdvaja od drugih.

Ovom prilikom je izjavu za medije dao Aleksandar Nikolić, potpredsednik Saveta omladine Pokreta socijalista Kragujevac: „ U skladu sa Programom Pokreta socijalista, koji promoviše negovanje kulturnog blaga, želim da naglasim lepotu srpskog jezika i potrebu za njegovom zaštitom. Srpski jezik je bogat, melodičan, jedini ima fonetsko pismo na svetu, a cilj naše akcije je da ukažemo na probleme koji neposredno ugrožavaju ovo naše kulturno nasleđe. Omladina Pokreta socijalista naglašava da nije protiv učenja stranih jezika, biti poliglota je bogatsvto, ali neophodno je prvenstveno naučiti svoj jezik pa tek onda spoznati tuđi. Uzimanjem stranih reči, pišući tuđim pismom, mi ne bogatimo svoj rečnik, već naprotiv, gubimo blago koje imamo, jer zanemariavnjem svoje tradicije, ne možemo imati ni budućnost. “

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu