PS: Zašto nije bilo štrajka pre promene vlasti? - iKragujevac


Politika

Gradski odbor Pokreta socijalista Kragujevac, održao je konferenciju za medije sa temom štrajka u javnim komunalnim preduzećima u Kragujevcu, a prisutnim medijima obratio se Ivan Jezdić član gradskog odbora.

 

"Pokret socijalista uvek podržava štrajk radnika kao krajnji oblik borbe za ostvarivanje svojih prava, prava na humane uslove rada i pravo da budu plaćeni za svoj rad. Pokret socijalista ne može da zameri radnicima JKP u Kragujevcu koji su se odlučili na ovakav oblik protesta, jer je stanje u tim preduzećima, najblaže rečeno, katastrofalno“, rekao je Jezdić.

Zamislite kako izgleda raditi a ne dobiti platu za svoj rad. Pa tako dva, tri ili pet- šest meseci. Od čega ti ljudi da žive, kako da se hrane, oblače, dolaze na posao. Pretpostavimo da su samci a da ne pričamo o porodicama, o deci koju treba da izdržavaju od te fiktivne plate. Kako da imaju snage i volje da rade na svom radnom mestu, Pravo na socijalnu pomoć i narodnu kuhinju nemaju jer su , formalno, zaposleni.. Zaposleni jesu ali ne primaju platu! Mesecima. Zato Pokret socijalista ne može da zameri tim radnicima iako zbog njihovog štrajka najmanje trpi poslodavac a najviše svi građani Kragujevca koji su uskraćeni za njihove usluge (iako većina građana redovno izmiruje svoje obaveze).

Ali Pokret socijalista zamera svim radnicima JKP na dosadašnjem ćutanju. Na dozvoljavanju da njihova preduzeća dođu na tako niske grane da nemaju ni plate da isplate svojim radnicima. Zameramo na tome što su dozvolili da njihova preduzeća vode nesposobni ali politički podobni direktori. Zameramo što su dozvolili da se u njihovim preduzećima zapošljavaju nestručni i nepotrebni kadrovi koji su bili članovi Verkove stranke na vlasti. Zameramo im što su dozvolili da ih takvi direktori ucenjuju – ako glasaš za Verkovu stranku produžiću ti ugovor o radu.

Zameramo, jer smatramo da su morali mnogo ranije da dignu svoj glas protiv takvog stanja. Ovakva situacija nije od juče. Kolaps JKP se provlači, a to svi građani Kragujevca znaju, već godinama. Godinama su rukovodstva JKP članovi stranke na vlasti, bez obzira na svoja znanja i mogućnosti. Njihovo je bilo da finansijski podržavaju vladajuću stranku i glasovima svojih radnika održe Veroljuba Stevanovića na vlasti. Posao direktora nije da drži političare na vlasti nego da preduzeću obezbedi profit . Kada se udruže loši političari i loši direktori, onda je propast svakog preduzeća neminovna.

Radnici ne mogu biti krivi za loše poslovanje preduzeća, tu odgovornost treba da preuzme rukovodstvo preduzeća. Ko je do sada odgovarao osnivaču, gradu, zbog lošeg poslovanja svog preduzeća i višegodišnjih gubitaka? Niko. Prethodna vlast je samo menjala te iste direktore iz jedne firme u drugu i tako stvarala sve veći broj propalih firmi i nesretnih radnika, a direktori su samo čekali da im grad da pare, da namiri njihove gubitke. Nije ih interesovalo da naprave profitabilnu fitmu jer su znali da će ih njihovi političari zadržati na tim izuzetno plaćenim mestima, bez obzira na rezultate. Ispaštali su samo radnici. I to su svi znali.

Gradski odbor Pokreta socijalista je u više navrata, na svojim konferencijama, upozoravao na ove probleme i na ovakav razvoj događaja, ali niko nije reagovao. Ni bivši gradonačelnik ni dosadašnji direktori, ni rukovodstva sindikata. Njima to nije bilo važno.

Gradski odbor PS je siguran da su sadašnja gradska vlast i gradonačelnik Radomir Nikolić, svesni i uzroka i posledica ovakvog stanja u JKP čiji je osnivač grad Kragujevac. Sigurni samo da ćemo pravilnim odabirom kadrova na čelo svih JKP preduzeća dovesti ljude koji imaju ideju, želju, snagu i znanje da od tih preduzeća stvore profitabilne firme koje će učiniti da grad bude lepši a građani zadovoljni.

Sigurni smo i da će sadašnja gradska vlast naći rešenja za ovu situaciju i vremenom izmiriti sve preuzete obaveze, godinama stvarane, prema JKP u Kragujevcu.

Info tim PS Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu