Gradonačelnik Nikolić: U svim gradskim preduzeća ima viškova - iKragujevac


Politika

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je sinoć, gostujući na RTK, da se nada da su radnici "Čistoće" shvatili da problem čišćenja grada može da se reši iako oni štrajkuju.

 

"Pokazali smo da možemo da očistimo grad. U Kragujevac su danas došli drugi radnici da očiste đubre, a mogu to da urade i sutra i prekosutra", rekao je Nikolić gostujući na Radio televiziji Kragujevac.

On je najavio da će sutra razgovarati sa radnicima "Čistoće" i kazao da su neki od njih danas pokušali da sabotiraju akciju odvoženja smeća.

"Prvo su blokirali put kamionima smećarima iz drugih gradova na ulazu u Kragujevac, potom su neke kamione sproveli u krug "Čistoće" i zatvorili im izlaz, a onda su blokirali i deponiju", naveo je Nikolić.

Naglašavajući da nema samo "Čistoća" problem sa isplatom plata, Nikolić je rekao da je svih 15 gradskih preduzeća u finansijskim problemima, i da je za takvo stanje odgovoran bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović, koji je, kako je naveo, u tim preduzećima zaposlio od 1.000 do 2.000 ljudi iz svoje stranke, a grad ostavio u dugovima od 3,7 milijardi dinara.

"Problema ima u svih 15 preduzeća i nemoguće je da ih sve rešimo. U ovom trenutku gradska komisija radi analizu stanja u "Čistocihi", "Gradskim grobljima" i u RTV Kragujevac", rekao je Nikolić i dodao da je nova vlast u gradu zaposlenima u "Čistoći" isplatila plate koje im se duguju i to drugi deo za apri, maj, jun i jul.

Naglašavajući da u svih 15 preduzeća, kao i u gradskoj upravi koja ima oko 800 zaposlenih, ima tehnoloških viškova, Nikolić je najavio novu sistematizaciju i socijalni program.

"Čekamo da Vlada napravi aranžman sa Svetskom bankom. Imam informaciju da će Vlada dozvoliti lokalnim samouprava da povuku određeni iznos sredstava po istim uslovima po kojim će Vlada sredstva dobiti od Svetske banke", rekao je Nikolić.

Gradonačelnik je rekao da je zadovoljan koalicijom od 14 stranaka koje su na vlasti u Kragujevcu i istakao da u javnom sektoru nije bilo ni jednog partijskog zapošljavanja i da je broj zaposlenih u javnom sektoru isti kao i pre tri meseca.

"Za ova tri meseca uspeli smo da indirektnim korisnicima, odnosno zaposlenima u ustanovama kulture i dečjim ustanovama, dajemo dva isplate mesečno", rekao je Nikolić i istakao da JKP "Čistoća", "Gradska groblja" i "Zelenilo" sredstva za plate moraju da obezbede iz sopstvenog poslovanja.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu