Promena izbornog zakona - iKragujevac


Politika

Ponovo aktuelna promena izbornog zakona, po kome bi građani na izborima glasali za svoje predstavnike u parlamentu, a ne za političke stranke. 

U Cesidu kažu da su o inicijativi za promenu izbornog zakona razgovorali sa svim poslaničkim grupama i da su na redu konkretni koraci.

Sa izmenama izbornog zakona, poslanik bi svaki put kada govori u Skupštini ili glasa praktično pravdao poverenje građana koji su za njega glasali. Na ove izmene, kažu u Cesidu, dugo se čeka.

"To treba uraditi, ukoliko govorimo o ovom trenutku, sada - što je moguće pre. Mi smo pokrenuli nekoliko inicijativa. Sa poslanicima bi trebalo pričati, ali to kod nas nije slučaj. Mi pričamo sa onima sa kojima moramo da pričamo,a to su političke partije. Pričamo sa njima i u principu imamo njihovu načelnu saglasnost za to da bi trebalo da se uđe proces unapređenja izbornog zakonodavstva", kaže Marko Blagojević iz Cesida.

Ako je sudeći po izjavama poslanika iz redova vlasti, kao i opozicije, politička volja za izmenama izbornog zakona postoji.

"Ja bih voleo svakako da vidim taj nacrt zakona i onda bih mogao da komentarišem, ali ćemo svakako vrlo pažljivo da ga proučimo i možda i uđe u neku proceduru. Naravno, treba biti oprezan, jer sa jedne strane - ovaj sistem koji sada imamo, gde se glasa za političke stranke, ima svoje manjkavosti, to je evidentno. Ipak, razumećemo da ako se bude glasalo i direktno za ljude, onda se mora postaviti pitanje finansiranja, odnosno obično u zemljama gde se čisto glasa za ljude, onda onaj koji ima više para pobeđuje", kaže Vladimir Cvijan iz SNS-a.

"Ne sme niko da bude sakriven iza imena stranke, treba da se proveri pred građanima i, na kraju krajeva, da odgovara direktno građanima. Dakle, to podrazumeva i promenu sistema u kome Srbija neće biti jedna izborna jeidnica, u kome će postojati eventualno kombinovani sistem, većinski i proporcionalno, ali u svakom slučaju ovakav sistem mora da pretrpi promenu", smatra Nada Kolundžija iz DS-a.

"Korak napred ili jedan iskorak bi mogao biti napravljen jednim personalizivanim, proporcionalnim sistemom, uz jednu garanciju podnosiocima lista, odnosno političkim partijama da 20 ili 30 procenata same opredeljuju na svojim organima stranaka kada vrše odabir tih narodnih poslnika", kaže Branko Ružić iz SPS-a.

Nacrt zakona postoji još od 2007. godine, kada je predlagač bilo tadašnje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a na čijem čelu je bio Milan Marković iz Demokratske stranke. Međutim, pokušaji da se unesu izmene su propali. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu