Nikolić: Euleks nesposoban - iKragujevac


Politika

Tomislav Nikolić najoštrije osudio nesposobnost misije Euleks da odgovori na njegov zahtev da 7. januara u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić osudio je nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji zbog izostanka odgovora na njegov zahtev da 7. januara prisustvuje Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanici.
Kako je saopštila pres služba Predsednika Srbije, Nikolić je podneo zahtev 28. decembra 2012. godine misiji Euleksa u Prištini da 7. januara u Gračanici učestvuje u Božićnoj liturgiji, saopštila je pres služba predsednika.

"S obzirom na to da još uvek nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleksa nije statusno neutralna misija i da nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji KiM, bez obzira na nacionalnu pripadnost."Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska Unija zalaže", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu