Vučić danas otvorio novu fabriku - iKragujevac


Politika

Odbrambena industrija je velika izvozna šansa za srpsku industriju, a najveći zadatak Vlade Srbije biće zapošljavanje ljudi, naveli su danas ministri odbrane i finansija i privrede, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić. 

Fabrika koja će zapošljavati oko 100 radnika sklapaće transportere tipa "bov M-10" i "bov M-11", samohodna artiljerijska oruđa "nora B-52" 

Na otvaranju fabrike za proizvodnju složenih borbenih sistema u Velikoj Plani, oni su ocenili da je poslovanje te fabrike važno za ceo region i da je namera u narednom periodu da se uposli domaća privreda, kako bi zemlja i građani imali prihod od toga.

Ta fabrika nazvana je "Morava" i poslovna je jedinica preduzeća Jugoimport SDPR, a zapošljava 83 ljudi mašinske struke. Planira se i dodatno upošljavanje.

U "Moravi" će se proizvoditi transporteri "bov-M10" i "bov M-11", kao i samohodna artiljerijska oruđa, a u planu je i da se tu prave transporteri Lazar 1 i 2 u saradnji sa Rusijom.

"Mislim da je odbrambena indsutrija sigurno velika šansa za srpsku industriju, a ministarstva odbrane i ekonomije će podržati takve projekte", rekao je Dinkić i dodao da će za to biti potrebna jaka diplomatija, kako bi imali što više kupaca širom sveta.

On je naveo da postoji više razloga zbog kojih će vlada dodatno ulagati u odbrambenu industriju, kao što je angažovanje velikog broja kooperanata i to što oružje kreiraju srpski vrhunski inženjeri.

"Čitava Srbija radi za ovu fabriku i zato ćemo s kolegama iz SDPR-a i Ministarstvom odbrane napraviti plan koliko opreme možemo da prodamo u inostranstvo i da što više lokalizujemo proizvodnju", kazao je ministar ekonomije.

On je naveo i da je u planu kupovina novih mašina za FAP i Prvu petroletku, kao i za druge fabrike odbrambene industrije da bi što više delova za vojnu opremu proizvodili radnici u Srbiji.
Vučić je kazao da je bolje da FAP, ukoliko bude mogao, proizvodi šasije i da je bolje da to rade oni nego ruska fabrika.

"Namera nam je da uposlimo domaću privredu i da zemlja ima prihod od toga", rekao je Vučić.
On je naveo da je Srbija konkurentna na trećim tržištima i da uz podršku svih predstavnika vlade mogu da se postignu rezultati.

Vučić je Dinkiću i ministru spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimu Ljajiću, koji je takođe prisustvovao otvaranju fabrike u Velikoj Plani, zahvalio jer "razgovaraju sa svima kako da se proda oružje i zaposli što više ljudi".

Današnjem otvaranju fabrike prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i predstavnici uprave Velike Plane.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu