Prihvatamo i nemoralne uslove - iKragujevac


Politika

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je "nemoralno da Ramiš Haradinaj bude novi pregovarač sa Beogradom", ali da će Srbija to morati da prihvati, jer pregovarački proces ne sme biti prekinut. 

"Ne možemo da se zadržavamo na putu pregovaranja koji je veoma dobro ocenjen u medjunarodnoj zajednici, gde imamo podršku čak i Moskve u vezi s platformom. Ne možemo sada da zasutavimo ceo proces, zato što će Haradinaj
najverovatnije postati prmeijer", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Drecun je kazao da će Beograd Hradinaja morati da prihvati kao pregovarača, bez obzira što to ne želi, istakavši da je i "Hašim Tači bio kolateralna šteta nastojanja Srbije da nešto pomeri sa tačke do koje se došlo i da je ovo možda prelomni momenat za odbranu Kosova".

"Krajnje je nemoralno da Haradinaj, iako je oslobodjen u Haškom tribunalu, bude i premijer i pregovarač, ali mi ne možemo da biramo. On je sada slobodan čovek, oslobodjen svih monstruoznih zločina koje je počinio, a njegova stranka dobila je na izborima poverenje odredjenog broja Albanaca i on sada ima potreban legalitet", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbiji nije u interesu da se zaustavi pregovarački proces, jer bi joj to donelo nepopravljivu štetu. "Ovim jačamo kapacitet da zašittimo srpski narod i podršku medjunarodne zajednice, a u Skupštinu će stići predlog rezolucije koji će sadržati osnovne principe koji će se držati naši pregovarači i koji su nepromenljivi", naglasio je on.

Drecun je naveo da nedavni susret premijera Albanije Salji Beriše sa albanskim
političkim predstavnicima iz celog regiona, "uključujući jednog našeg poslanika, a gde je rečeno da će 2013. godine početi razdvajanje Makedonije i 2015. će se zaokružiti albanske etničke teritorije, predstavlja snažno upozorenje da će Kosmet biti uz Tiranu, a ne uz Beograd".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu