Otvoren renoviran muzej Vuka i Dositeja - iKragujevac


Uncategorised

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na otvaranju obnovljenog muzeja Vuka i Dositeja da su ta dva prosvetitelja, uz Svetog Savu, ostali naši učitelji do danas, a da je upravo pod krovom muzeja počela da se gradi moderna evropska država srpska.

Podsetivši da su Vuk i Dositej ostali naši učitelji do danas Nikolić je rekao i da nije siguran da li bi nas oni danas prepoznali i da li bi se većina pripadnika srpskog naroda uklopila u njihov obrazac.
Ja ću se truditi da ne obrukam Srbiju i od svih vas očekujem isto - poručio je Nikolić na otvaranju izložbene postavke u obnovljenom muzeju.
On je podsetio da je pod krovom muzeja Vuka i Dositeja osnovana prva velika škola u Srbiji - Licej da je tu počelo da se razvija seme današnjeg Beogradskog univerziteta.
Sretenjski ustav, Srpsko učeno društvo, Narodna biblioteka, Matica srpska, Srpska književna zadruga... Ovde je počela da se gradi moderna evropska država srpska. Ni dan nismo zaostali za Evropom koja je kad i mi razvijala svoje visoko školstvo - ukazao je Nikolić.
On je rekao da nas upravo ta tradicija čini delom istorijskog pamćenja starog kontinenta i istakao da se nacionalna svest i svest o značaju kulture pamćenja ne pokazuje samo onda kada nas godišnjice teraju da se setimo značajnih ljudi i institucija i kada su jubileji povod za obnovu.
Nije dovoljno da se u tom jednom danu setimo, pa onda opet zaboravimo i zapustimo i zato mi je drago što danas nije ni Vukov ni Dositejev datum i što otvaramo obnovljeno znanje jednog od najznačajnijih muzeja Beograda, Srbije, Balkana - rekao je Nikolić i dodao da veruje da ćemo obnoviti i druga znanja širom Srbije.
Zato što je to naš dug, a kome više dugujemo do prvom ministru prosvete, čoveku koji je evropske vrednosti pre više od dva veka ugradio u temelje srpske državnosti i to, kao deo istorijske ironije, u zdanju koje je jedini sačuvani primerak tipične turske gradske kuće na prostoru Beograda - kazao je Nikolić.
Predsednik je rekao i da je dužnost ove države da neprestano brine o tradiciji i kulturi i da prenosi istorijsko pamćenje na najmlađe i tako gradi civilizacijski kontinuitet.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu