Da li je bezbedan seks bez obaveza? - iKragujevac


Uncategorised

Film “Friends with Benefits” koji je omiljen među ženama, prikazuje idealnu ljubav koja se razvija iz dogovorenog seksa. Odnos bez emocija idealna je za osobe koje ne žele zbližavanje sa partnerom i za njih on predstavlja vezu iz snova.

Ovo je neka vrsta bežanja od emotivno zrelog odnosa koji podrazumeva obavezivanje, sticanje poverenja u partnera, potpuno emotivno prepuštanje drugoj osobi, najčešće iz straha od vezivanja, odnosno emotivnog povređivanja ili straha od samoće. Ukoliko osoba pristane na ovakav odnos, ona je emotivno već rezervisana i ako počne da oseća nešto dublje, verovatno će izaći iz takvog odnosa- kaže Sanja Marjanović, psiholog i speciajlista za partnersku i seksualnu komunikaciju.

Iako je odnos zasnovan isključivo na seksu, ljubomora je sasvim očekivana reakcija.
- U principu i seksualni odnos je odnos koji se gradi, partneri se trude i žele da se dopadnu jedan drugom u seksualnom smislu, razvija se strast i zadovoljavaju se određene potrebe. Ukoliko ovakav odnos prestane ili se smanji, svakako osoba može postati ljubomorna na drugu osobu koja je na neki način ugrozila njen poloŽaj, te ona nije više na isti nacin poželjna kao šo je bila. Ipak, obično osobe koje preferiraju ovakav vid odnosa imaju ili vrlo brzo nalaze zamenu za prethodnog seksualnog partnera- dodaje psiholog.

Realni odnosi razlikuju od filmskog scenarija, pa prve probleme može izazvati potreba jedne strane za emotivnim zbližavanjem. Da bi se izbegle sve moguće komplikacije, ključno je odrediti granice seksualnog odnosa.

- Bitno je da su oba partnera svesna u šta se upuštaju i da budu iskreni prema sebi da li mogu da se nose sa posledicama takvog odnosa. Zato je važno i bolje na početku eksplicirati pravila da bi se znalo šta može da se očekuje u takvom odnosu. Problem nastaje onda kada jedan od partnera očekuje više nego što to ovakav odnos podrazumeva. Često osobe uđu u ovakav odnos misleći da mogu da budu isključivo sa nekim samo seksualni partneri ili da će druga osoba vremenom zaljubiti u njih, ali kada uvide da to nije tako, onda im takav odnos postaje mučan. Zato je važno poznavati sebe i ne ulaziti u takvu “priču” ako znamo da nismo u stanju da je iznesemo do kraja- ističe Sanja Marjanović.

Kada u jednom trenutku dođe do raskida ove veze, osobe moraju ubediti sebe da je vreme za početak novog kvalitetnog odnosa sa nekom drugom osobom.

- Odnos koji za cilj ima samo zadovoljavanje seksualnih potreba je emotivno ogoljen odnos, ako dodatno podrazumeva i druženje tu može doći do neke vrste i emotivnog vezivanja, ali je važno shvatiti da to nije zreo odnos dvoje ljudi i da je bolje izaći iz takvog odnosa i zapitati se da li možemo nesto kod sebe promeniti kako bismo ušli u jednu adekvatnu emotivnu vezu koja podrazumeva i obavezivanje i poverenje, prihvatanje partnera i prihvatanje sebe samog kao osobu koja se ne stidi da pokaže i podeli emocije. Dakle, raskid ovakvog jednog odnosa nije nikakav korak u nazad jer istinskog emotivnog odnosa nije ni bilo zato treba nastaviti dalje i težiti stvaranju zrelijeg, celovitijeg i na kraju zdravijeg odnosa- zaključuje psiholog.

Od seksualnog odnosa bez emocija možete očekivate samo jedno- seksualno zadovoljstvo. Sve ostalo su nerealne želje koje će vas samo povrediti. Zato dobro razmislite pre nego što se upustite u takvu vezu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu