Trudnica iz Kragujevca dobila otkaz - iKragujevac


Uncategorised

Tridesetčetvorogodišnja Marija Draganović, šivačica u kragujevačkoj firmi „Zastava tapacirnica“, ostala je bez posla u šestom mesecu trudnoće, i to u vreme kad je zbog zdravstvenih problema bila na bolovanju.

Marija Draganović (34), šivačica u kragujevačkoj firmi „Zastava tapacirnica“, ostala je bez posla u šestom mesecu trudnoće, i to u vreme kad je zbog zdravstvenih problema bila na bolovanju!

U „Tapacirnici“ je radila po ugovoru na određeno vreme (na tri meseca) od 31. marta 2012. godine. U međuvremenu je ostala u drugom stanju, a 16. decembra 2012. primljena je na bolničko lečenje zbog komplikacija u trudnoći. U bolnici je provela pet dana, ali bolovanje joj je produženo i posle puštanja na kućno lečenje.

- S obzirom na to da mi je ugovor isticao 31. decembra, nekoliko dana pre toga čula sam se telefonom sa svojom šeficom i ona mi je rekla da ne brinem, da će mi ugovor biti produžen jer sam dobra radnica. Međutim, to se nije dogodilo. Jednostavno, novi ugovor o radu nisam dobila i sad sam na birou - razočarano priča Marija Draganović.

Njen suprug Vladan Kostić odmah se konsultovao s advokatom, koji mu je objasnio da je u odluci „Tapacirnice“ sve čisto i da nema elemenata za pokretanje postupka protiv firme.

- Jasno mi je da poslodavci nisu prekršili zakon time što joj nisu ponudili novi ugovor, to je njihovo pravo, ali da li je moralno i ljudski da je šutnu na ulicu za vreme trudnoće i bolovanja - pita Vladan Kostić. „Tapacirnicu“, jednu od najstarijih „Zastavinih“ firmi za izradu presvlaka, 2006. kupila je firma MTU iz Slovengradeca.

U skladu sa zakonom

- Mariji Draganović je prestao radni odnos u skladu sa zakonom, a na osnovu prestanka potrebe za njenim daljim radom, u osnovi čega su planovi kupaca za 2013. godinu, koji su odraz svetskog tržišta. Vodimo odgovornu politiku kadrova. Svesni smo da ljudski resursi predstavljaju najvažniji potencijal firme i žao nam je svakog radnog mesta sa kojeg zaposleni mora otići zbog prestanka potrebe za njegovim daljim radom - navodi se, između ostalog, u pisanoj izjavi koju je rukovodstvo „Zastava Tapacirnice“ dostavilo Kuriru.

izvor: Kurir

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu