Nije vic: Amerikanci smanjuju svoju vojsku - iKragujevac


Uncategorised

Vašington -- Američka kopnena vojska započela je smanjenje broja pripadnika sa 570.000 na 490.000, a predviđeno je da se umanji broj na oko 420.000, tvrdi „Forin polisi“.

Pošto se misija u Avganistanu bliži kraju, a Irak je daleko ostavljen u prošlosti, vojska je pristala na smanjenje, ali pojavljuju se sve češće pitanja da li će vojska “ogoljena do kostiju” moći da obavlja svoje obaveze.

Oficiri smatraju da bi drastično smanjenje moglo dovesti u pitanje borbenu moć, a komandant kopnenih snaga general Rej Odierno je u decembru, pre odluke o budžetu, upozorio da smanjena vojska neće moći da izvršava svoje zadatke.

Ukoliko Kongres ne bude ublažio razmere, metode i brzinu redukcije, prema njegovim rečima, vojska će biti prinuđena da smanji vojnu strukturu i moć.

On je istakao da će takvo smanjenje onemogućiti ispunjavanje smernice strateške odbrane iz 2012, te otežati izvođenje velikih borbenih operacija.

Međutim, eksperti smatraju da to nije baš tako i da bi manja vojska mogla izvoditi sve vrste manjih operacija, među kojima bi bila i obuka vojnih snaga u Africi ili mirovna misija u Siriji, a bila bi u stanju i sprovoditi velike operacije, samo ne na duži vremenski period.

Eksperti smatraju da manja vojska može postići puno ako bude uravnotežena i da se moraju ostvariti rezovi koji imaju smisla.

Broj sam po sebi nije toliko važan koliko je važno kako se on rasporedi, naglasio je bivši oficir američke vojske Nejt Frejer.

Usled smanjenja budžeta vojska je morala smanjiti i troškove obuke i operacija, a Odierno je upozorio da nedostatak novca utiče na pripremu vojnika za međunarodne misije, ističući da su zbog toga američki vojnici u bazama SAD trenutno manje pripremni nego ikada. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu