Sirijski ministar informisanja: “Napredovanja terorista su fantazije Zapada” - iKragujevac


Uncategorised

Većina od onoga što se govori protiv Sirije su neutemeljene laži, rekao je sirijski ministar informisanja, Omran al-Zubi, na konferenciji za novinare u nedelju u Damasku.

 

Inostranoj opoziciji poručio je da “zaborave na snove o vojnoj intervenciji i svrgavanju vlade” i Predsednika Bašara al-Asada.
“Ovi vojni napori da se svrgne vlada, da se zbaci predsednik i da se okupira glavni grad … Zaboravite na to”, rekao je al-Zubi.
“Imam savet za one političke snage koje odbacuju dijalog: vreme curi. Požurite i pokrenite se ka postizanju političkog rješenja”, rekao je sirijski ministar informisanja, kako prenosi Rojters.
Al-Zubi je rekao kako se oni koji odbacuju dijalog i pozivaju na oružanu pobunu zapravo plaše mogućeg ishoda tog dijaloga. Da je opoziciona koalicija iz Dohe dovoljno hrabra ući u otvoreni politički proces i da je uverena u podršku glasačkog tela u Siriji, ne bi odbacivali razgovor, drži sirijski ministar.
Istakao je kako će Sirijska arapska vojska nastaviti suprotstavljati se teroristima u ime ustavne, narodne i političke vlasti. Sirijci podupiru sirijsku vojsku u toj borbi protiv terorizma, ustvrdio je al-Zubi, dodavši kako nema “pozitivnog i negativnog, ili prihvatljivog i neprihvatljivog terorizma”.
“Ko god počini teroristički akt, taj je terorist, bez obzira na njegovu nacionalnost, identitet, religiju, veru, ili političko opredjeljenje”, rekao je al-Zubi. Objasnio je kako sirijska vojska nije “strana u sukobu”, nego predstavlja narod i domovinu u borbi protiv terorista, koji “napadaju električnu mrežu i izazivaju nestanke struje, koji ciljaju bolnice, škole, snabdevanje gorivom, poljoprivredne i industrijske objekte i pljačkaju ih”, da bi posle ukradena dobra prodavali u Turskoj.
Sirijski ministar kaže kako je vojno rešenje sukoba diktirano okolnostima oružane pobune, jer je političko vođstvo Sirije bilo prvo koje je predložilo političko rešenje, kroz nacionalni dijalog, i preduzelo korake u tom smeru, “ali neki su, uprkos tome, izabrali oružje”.
Osvrnuo se i na, kako je rekao, “medijsku kampanju huškanja protiv Sirije bez presedana”, rekavši kako su napredovanja pobunjenika “fantazije i medijske pobede”.
Upitan o nadzoru pobunjenika nad prostranim područjima oko Alepa, ministar al-Zubi je rekao da bi, kada bi to bila istina, Istambulske vijeće (Sirijsko nacionalno vijeće, SNC) i koalicija iz Dohe (Sirijska nacionalna koalicija) došli i uspostavili svoje projekte na područjima za koje tvrde da ih kontrolišu.
“Naoružana opozicija i Jabhat al-Nusra trebali bi shvatiti kako su njihove pobede iluzija. Sve te priče su neistinite. Oni operiraju koristeći gerilsku taktiku i nisu sposobni ostati tamo i kontrolisati teren. Ako napadnu nadzornu tačku, oni ne mogu tamo ostati duže od 15 minuta “, tvrdi ministar informisanja.
Osvrnuvši se na izjave potpredsjednika Sirije, Faruk al-Šare, koji je u libanskom Al-Akhbar prošli nedelje izjavio kako nijedna strana ne može vojno pobediti i kako je potrebna “vlada nacionalnog jednistva”, ministar al-Zoubi je rekao kako je to potpredsjednikovo lično mišljenje.
“U Siriji ima 23.000.000 ljudi koji imaju svoje lično mišljenje – to je bilo jedno od tih 23.000.000″, rekao je al-Zubi, napomenuvši kako je Sirija država kojom rukovode institucije i vođstvo, i oni imaju zadnju reč.
Ministar je ponovo demantovao tvrdnje zapadnih medija o korišćenju hemijskog oružja i SKUD projektila, rekavši kako, u slučaju da Sirija ima hemijsko oružje, to nikada ne bi koristila protiv svog naroda, ni unutar, ni izvan Sirije, jer “upotreba hemijskog oružja je protiv nacionalne , religijske i moralne kulture Sirije “.
Naprotiv, upozorio je na mogućnost da pobunjenici posegnu za hemijskim oružjem, rekavši kako postoji video snimka iz Gaziantepa u Turskoj, koja pokazuje kako teroristi eksperimentišu sa hemikalijama u tamošnjem laboratoriju, a to je proslijeđeno Savetu bezbednosti UN.Sirijska vojska nije se miješala u sukobe u palestinskom izbegličkom naselju Jarmouk prošle nedelje, rekao je al-Zubi, istakavši da će Palestina i palestinski narod ostati u središtu sirijskih nastojanja, identiteta i kulture.
Sirija je obavijestila UN o upadu pobunjenika u kamp, što su im omogućili pomagači iz kampa, koji su se sukobili s borcima Narodnih odbora. Narodni odbori su pod kontrolom Narodnog fronta za oslobođenje Palestine – Glavnog komande (PFLP-GC).
Govoreći o stajalištima Rusije prema Siriji, al-Zubi je rekao kako su ona čvrsta i nepromenjena, te da su tvrdnje o promeni ruske politike “pusti snovi”. “Rusija ne govori o napuštanju bilo koga”, ustvrdio je al-Zubi, dodavši kako Rusija radi na postizanju političkog rješenja kroz unutar-sirijski nacionalni dijalog i demokratski politički proces, prenela je SANA.
“Svi prijatelji Sirije, bilo da su Iranci, Rusi ili Kinezi, imaju pravo i dužnost iznositi predloge i inicijative”, i njihova stajališta prema Siriji su dobrodošla, rekao je al-Zubi. No, dodao je kako ni Rusija, ni bilo ko drugi, ne može vršiti pritisak na Siriju, jer rešenje svih političkih sporova je čista suverena odluka Sirije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu