"Yustalgija": Kako bi izgledala Jugoslavija da nije bilo ratova - iKragujevac


Kultura

Reper Haris Rahmanović, poznatiji kao Priki, u spotu za novu pesmu "Yustalgija" ponudio je zanimljiv pogled na to kako bi izgledala Jugoslavija da nije došlo do ratova devedesetih godina. Fiktivna priča govori o snažnoj Republici Jugoslaviji koja se ekonomski osamostalila i postala jedna od najuspešnijih zemalja sveta.

 

Haris Rahmanović Priki dolazi iz Bihaća. Na pitanje koliko ima mesta politici u njegovoj muzici, ovaj 25-godišnjak za "Blic" kaže:

- Iskreno da vam kažem, mene politika ne zanima jer je to prekompleksno za mene i moj mozak. Ja sam glas mlade generacije koja razmišlja o ljubavi i spajanju. Yustalgija bi mogla poslužiti kao podsjetnik na zlatno doba kad su svi imali isto, svi su išli na more, imali posao i, najbitnije, svi smo se grlili i ljubili. Danas je sve suprotno, na žalost. Nisam disao tu Jugoslaviju na način kako su je disali moji roditelji, ali definitivno osećam tu državu, osećam tu ljubav, te genijalce, taj sport, tu kulturu...

Refren pesme Yustalgija, "želim da je sve ok sa nama" odzvanja ljubavlju koju Priki oseća prema Balkanu.

-Ja mislim da nikad neću otići sa Balkana jer nije rešenje otići od svoje kuće. Mladi ljudi bi trebali ostati tu gde jesu i boriti se za neko bolje sutra, jer samo tako nam može biti bolje. Odlazak u nečiju tuđu državu nije način da nam bude bolje, samo slabimo u svakom pogledu. Mislim da nam je Amerika nametnula izvrnute vrednosti i da smo svi hipnotizirani tim američkim snom. Znam da nam mogu uzeti sve osim duše, Balkan ima dušu - kaže Priki.

VIDEO > Spot za pesmu "Yustalgija":

{youtube}V_G5rnIlyhM{/youtube} {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu