Da li bi nas Vuk i Dositej poznali? - iKragujevac


Kultura

Dositej Obradović je ukazao šta treba uraditi a Vuk Stefanović Karadžić je pokazao kako treba uraditi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 24. decembra u Beogradu, na svečanom otvaranju obnovljenog Muzeja Vuka i Dositeja.

 

Nikolić je na otvaranju muzeja, koji je opremljen po najmodernijim standardima, kazao da su ta dva prosvetitelja, uz Svetog Savu, ostali naši učitelji do danas, a da je upravo pod krovom muzeja počela da se gradi moderna evropska država srpska. On je dodao i da nije siguran da li bi nas oni danas prepoznali i da li bi se većina pripadnika srpskog naroda uklopila u njihov obrazac.

"Ja ću se truditi da ne obrukam Srbiju i od svih vas očekujem isto", poručio je predsednik na otvaranju izložbene postavke u obnovljenom muzeju.

On je podsetio da je pod krovom zgrade nekadašnje Velike škole u Gospodar Jevremovoj osnovana prva velika škola u Srbiji - Licej da je tu počelo da se razvija seme današnjeg Beogradskog univerziteta.

"Sretenjski ustav, Srpsko učeno društvo, Narodna biblioteka, Matica srpska, Srpska književna zadruga... Ovde je počela da se gradi moderna evropska država srpska. Ni dan nismo zaostali za Evropom koja je kad i mi razvijala svoje visoko školstvo", izjavio je predsednik.

Prema njegovim rečima, dužnost ove države je da neprestano brine o tradiciji i kulturi i da prenosi istorijsko pamćenje na najmlađe i tako gradi civilizacijski kontinuitet.

"Već decenijama jedan predsednik nije otvorio muzej, u prethodnom periodu muzeji su bili samo zatvarani. Vi u prvoj godini svog mandata otvarate muzej koji ima ogroman značaj za kulturu i obrazovanje našeg naroda, ovo je stožerna tačka našeg budućeg napretka", rekao je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Ministar je dodao da je Muzej Vuka i Dositeja prvi put temeljno osiguran čime je obezbeđeno njegovo dalje trajanje.

"Stvoreni su uslovi za očuvanje svesti o značaju prve srpske prosvetne ustanove, o veličini Dositeja, našeg prvog književnika koji je započeo borbu za uvođenje srpskog narodnog jezika u književnost i pregnuća Vuka, velikog reformatora srpskog jezika i tvorca jednog od najsavrsenijih pisama", rekao je ministar i dodao da je "Dositej ukazao šta treba uraditi a Vuk je pokazao kako treba uraditi".

Nakon opsežnih arhitektonsko građevinskih radova, sanacije i adaptacije zdanja od temelja do krova, uvođenja novog sistema grejanja i instalacija, protivpožarnog sistema, zgrada iz 1739.godine, jedina tipična turska gradska kuća sačuvana na Balkanu, obnovljeni spomenik kulture, ponovo je otvoren za posetioce i to sa novom stalnom postavkom čija je autorka upravnica Muzeja Vuka i Dositeja Ljiljana Čubrić.

U nekadašnjem Liceju koji je osnovao srpski prosvetitelj i prvi srpski ministar prosvete Dositej Obradović, među čijim prvim učenicima je bio Vuk Stefanović Karadžić, danas je otvorena nova stalna postavka posvećena ovim velikanima srpske kulture.

Dositej i Vuk dele muzejski prostor, ali su savremenim muzeološkim pristupom u odvojenim sobama izlozene knjige, rukopisi, biblioteka, arhivski materijal, Dositejevo delo, Vukove lične stvari, dokumeta, prepiske, Vukova porodica.

Svečanom otvaranju Muzeja Vuka i Dositeja prisustvovala je supruga predsednika Dragica Nikolić, direktori nacionaih ustanova kulture, brojni javni i kulturni poslenici.

Direktorka Narodnog muzeja u čijem je sastavu Muzej Vuka i Dositeja Bojana Borić Brešković posebno je zahvalila predsedniku Nikoliću što je uveličao svečano otvaranje Muzeja.

U utorak, 25. decembra u 18 časova, uz stručno vođenje biće predstavljena i nova postavka Muzeja. Tokom stručnog vođenja kroz novi-stari Muzej prisutni će imati priliku da se upoznaju sa novom postavkom i novim vizuelnim identitetom, a Muzej će, od 26. decembra ponovo biti otvoren za javnost.

 Zainteresovani posetioci će imati priliku da posete Muzej Vuka i Dositeja svakog dana osim ponedeljka. Utorkom, sredom i petkom Muzej će biti otvoren od 10 do 17 časova, četvrtkom i subotom posetioce očekujemo od 12 do 20 časova, dok će nedeljom svi zainteresovani novu postavku moći da vide u terminu od 10 da 14 časova. {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu