Krsna slava uskoro na listi Uneska - iKragujevac


Kultura

Krsna slava u Srbiji uskoro bi trebalo da se nađe na listi Uneska - potvrdila je za „Blic“ Dušica Živković, predsednica Nacionalnog komiteta za zaštitu nematerijalnog nasleđa koji je Unesku poslao 27 predloga za očuvanje našeg kulturnog identiteta.

 

Među 27 predloga poslatih Unesku nalaze se i pirotsko ćilimarstvo, filigranski zanat, đurđevdanski obred, kosovski vez, pevanje uz gusle, kolo, ali je, prema rečima Dušice Živković, najizvesnije da će se na reprezentativnoj listi Uneska naći - krsna slava.

Sve ovo posledica je činjenice da je, posle višegodišnjeg iščekivanja, Srbija konačno dobila Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa u koji je upisano 27 običaja (zanatskih znanja i veština, kulinarskih specijaliteta, priredbi, rituala i ostalih elemenata narodne tradicije i folklora).

- Ideja Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa je mapiranje elemenata koji čine nacionalni i kulturni indentitet neke lokalne zajednice radi njegove održivosti. Naša zemlja je jedna od poslednjih koja je ozakonila Uneskovu konvenciju, ali je Nacionalni komitet koji predvodim efikasno napravio mapu nematerijalne zaštite u Srbije koju treba očuvati - pojasnila je Dušica Živković.

Krajnji cilj Uneska je da se autetentična nematerijalna kultura zaštiti od zaborava i kvazipreoblikovanja usled industrijske i kulturne globalizacije.

 - Na desetogodišnjici Uneskove Konvencije zakazane za maj 2013. naša zemlja predstaviće se izložbom i specijalnom koreografijom. Unesko još nije odredio zemlju domaćina centralne proslave, ali naš Komitet će predložiti Ministarstvu kulture da se tamo, osim kandidaturom krsne slave, predstavimo i nekim KUD-om koje bi igralo neko od naših kola - kaže Živković.

Usvajanjem i ratifikovanjem Konvencije u Republici Srbiji maja 2010. godine, Ministarstvo kulture je stvorilo zakonski okvir u skladu sa smernicama i upustvima Uneska za stvaranje sistema zaštite i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Jedan od najvažnijih zadataka srpskih stručnjaka u Nacionalnom komitetu je promovisanje očuvanja izvornosti organizacije i održavanja običaja, ali i strategija borbe za predstavljanje naše tradicije u svetu.

 

Problemi sa francuskom kuhinjom
Francuska je pokušala da na listu nematerijalne baštine Uneska uvrsti svoju kuhinju, ali taj predlog nije prošao jer je nekoliko zemalja, među kojima su Italija i Španija, pokazale i dokazale da je reč o mediteranskoj kulturi ishrane.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu