Najveći srpski slikar Paja Jovanović na filmskom platnu - iKragujevac


Kultura

U okviru pratećeg programa izložbe Paja Jovanović u Narodnom muzeju sutra u 18.00 sati biće prikazan prvi dokumentarni film o najpoznatijem srpskom slikaru.

 

Narodni muzej je najavio da je program Paja Jovanović na filmskom platnu prilika da se stvaralaštvo ovog izuzetnog umetnika sagleda iz najrazličitijih vizura i odgonetne zašto je i danas jedan od najpoznatijih i najomiljenijih umetnika srpskog slikarstva.

Atrijum nacionalnog muzeja u subotu će biti pretvoren u bisoskop za šetnju kroz epohe i sećanja. Posetioci će najpre imati priliku da pogledaju prvi dokumentarni film o Paji Jovanoviću, reditelja Predraga Delibašića.

Delibašić je u zimu 1956. godine i potom s proleća naredne godine u skromnom domu Paje Jovanovića i njegove supruge Muni vodio razgovore, snimao njegov dom i atelje, da bi potom sve pretočio u dragocen dokumentarni film o poslednjim danima velikog srpskog umetnika, navedeno je u najavi.

Zahvaljujući prvom dokumentarnom filmu o najvećem srpskom slikaru moguće je da se stvaralaštvo ovog izuzetnog umetnika sagleda na još neposredniji način, ocenjeno je u najavi.

Nakon ovog filma posetioci Narodnog muzeja moći će da pogledaju film "Dugo putovanje" reditelja Veska Butrića u kome eminentni poznavaoci srpske umetnosti govore o slikarskom opusu, istorijskim, kulturnim i društvenim okolnostima u kojima je stvarao Paja Jovanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu