Arhaika osvojila drugo mesto na festivalu u Aranđelovcu - iKragujevac


Kultura

Pevačka grupa Arhaika Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević osvojila je drugo mesto u kategoriji mladih izvođača na 15. Festivalu izvornih grupa pevača Srbije koji je održan u Aranđelovcu.

Na festivalu je, u različitim kategorijama, učestvovalo 400 izvođača.

Žiri je Kragujevčane nagradio za nastup muške pevačke grupe za izvornu pesmu „Kad Gružani putem zapevaju“ koju je, svojevremeno, zabeležio etno-muzikolog Ljubinko Miljković.

Jedan od članova Arhaike Aleksandar Ilić posle osvojenog priznanja kaže da mu je tradicionalna muzika, pored štamparskog posla glavna preokupacija.

Pokušao je i sa fudbalom, ali je zamenio kopačke za opanke.

I tako već šest godina u muškom sastavu pesmom su povezani bivši folklorci, današnji pevači.

Među njima programeri, profesori, prevodioci. Sve ih spaja ljubav prema izvornim pesmama.

Idejni tvorac jedne od četiri pevačke grupe u Abraševiću koja okuplja muške i ženske vokale, Živojin Miljković, izvore tradicionalnih pesama nalazi tragajući za malobrojnim seoskim manifestacijama, starim snimcima, zapisima iz naroda.

Još jedna u nizu nagrada potvrđuje kvalitet i trud za ustanovu kulture koja je, uprkos pandemiji, otvorila studio, razgranala program i samo tokom ovog leta, u saradnji sa Domom omladine, organizovala 40 koncerata.

Abrašević će tokom avgusta u Velikom parku organizovati koncert gudačkog kvarteta „ Akrobaleno“, očekuje se nastup društva

„Dukati“ i koncert Ansambla narodnih pesama i igara.

Najavljen je i nastup Neše Galije na otvorenom u organizaciji Doma omladine, kao i kragujevačkih pop sastava. 

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu