"Arsenal Fest" od 24. juna u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

"Arsenal Fest", jedan od najvećih domaćih muzičkih festivala, pod sloganom "Snažno uz muziku", biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, najavili su danas organizatori.

Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupiće značajna imena poput Ingvija Malmstena, švedskog gitariste, i australijskog muzičara "Dab Ef Iksa", kao i "Dubioza kolektiv", "Riblja čorba", "Bajaga i Instruktori", "Hladno pivo", "Partibrejkers" i mnogi drugi regionalni izvođači.

Prve večeri festivala, na glavnoj sceni sviraće "Partibrejkersi", institucija domaće muzike "Bajaga i Instruktori", kao i zagrebački folk-pank rok sastav "Brkovi".

Drugo veče pripada "Hladnom pivu", "Dubioza kolektivu", kao i "Dab Ef Iksu", koji je 2017. godine već oduševio publiku "Arsenala", a sada se nakon pauze upravo u Kragujevcu vraća nastupima uživo.

Završne večeri će u jedinstveni prostor "Kneževog arsenala", nekadašnje fabrike municije iz 19. veka, doći "Osvajači", koji će takođe proslaviti 30. rođendan svog prvog albuma "Krv i led", grupa "Ortodoks Kelts", kao i svetski poznati Ingvi Malmsten.

Takođe, te večeri će se veliko ime domaće rok muzike, grupa "Riblja čorba", vratiti nastupima nakon izuzetno teške protekle godine, kada su zbog virusa kovd 19 izgubili bas gitaristu Mišu Aleksića.

"Arsenal" je prva svirka Čorbe bez našeg brata Miše. Poslednji put smo svirali 29. februara 2020. u Kranju sa Mišom. Biće nam nezamislivo teško bez njega na basu, ali znamo da nas on odozgo gleda i tera da nastavimo dalje", izjavio je Bora Ðorđević, frontmen "Riblje čorbe".

Prema njegovim rečima, u Kragujevcu će na basu biti njihov tehničar, takođe basista grupe "Orvel 69", Ivan Stanković - Ivke, koje je Mišu već jednom menjao u Kruševcu.

Legendarni pevač dodao je i da su nakon duge pauze svi članovi grupe veoma uzbuđeni zbog nastupa na "Arsenalu" i da će, uprkos nervozi, vežbati i biti odlični jer to duguju i svojim vernim fanovima i preminulom Miši.

Tim povodom, "Riblja čorba" namerava da koncert posveti sećanju na Mišu Aleksića - pored toga što će biti izvođene Mišine pesme, sav njihov prihod ići će njegovoj porodici.

Uz to, "Riblja čorba" sprema svoj novi album, gde će se naći jedna Aleksićeva pesma.

Na "Garden stejdžu" prve večeri sviraju kultni bendovi "Bjesovi", "KBO!", "Obojeni program" i "Repetitor", a uz njih "Keni nije mrtav", "Kruševac Geto" i "Fank šui".

Druge večeri, u živopisnu "Zastavinu baštu" dolaze Nikola Pejaković Kolja, Nikola Vranjković, kao i "Svemirko", "Nikom ništa", "Kika", "Dram", "Klinac" i "Kendi".

Završno veče "Arsenala" pripašće grupama "Kanda, Kodža i Nebojša", "Pero Deformero"...

Na "Eksploziv di-džej stejdž 24. juna dolaze "Goraće b2b Shoomadisco", "Battric & Mivu", Runy i Vladimir Aćić, dok će 25. nastupiti "Hunckie b2b Petrovitz YU", Kristijan Molnar, Endru Meler i Lea Dobričić.

Usled aktuelne globalne situacije, grupe "Placebo" i "Gogol Bordelo" neće svirati kao što je predviđeno, već su njihovi nastupi prebačeni za narednu godinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu