OVAKO SE ČUVA KULTURA: Ćirilični natpis na zgradi KC Novog Sada - iKragujevac


Kultura

Promovisan novi vizuelni identitet Kulturnog centra Novog Sada. U cilju očuvanja srpske kulture, na zgradu ove kulturne ustanove postavljen ćirilični natpis.

U evropskim razmerama, Vojvodina i Novi Sad se ističu kao jedinstven primer višejezičnosti i autohtone multikulturalnosti. Prava koja su drugde rezervisana za većinske narode, na ovim prostorima omogućuju manjinskim zajednicama da očuvaju svoj jezik i kulturu.

Međutim, evidentno je da je ćirilica, kao nosilac srpske kulture, umnogome potisnuta s javnih natpisa u centru Novog Sada. Tako je bilo sve do sinoć.

- U skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom, postavljam ćirilični natpis na Kulturni centar Novog Sada – rekao je dr Andrej Fajgelj, v.d. direktora Kulturnog centra Novog Sada, na promociji novog vizuelnog identiteta ove ustanove. - Ako, ipak, ima glasova protiv takve zdravorazumske odluke, to je relikt prethodne decenije, kada je kulturna elita, ili barem njen deo, podlegla samo mržnji. I nije samo ćirilica bila problem; sve što je srpsko bilo je problem, izuzev srpskih funkcija i sprskog novca poreskih obveznika. To vreme je prošlo, i ja kao predstavnik nove generacije koja polako preuzima odgovornost u kulturi, mogu da obećam da nećemo ponavljati greške prethodnika, i da se obavežem da ćemo srpsku kulturnu baštinu čuvati, negovati i razvijati.

Promocija novog vizuelnog identiteta Kulturnog centra Novog Sada upriličena je 225 godina nakon rođenja Vuka Karadžića i 151 godinu od kada se Svetozar Miletić izborio da srpski postane zvanični jezik Novog Sada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu