Uživajte u „Joakimovim danima“ iz svoje kuće - iKragujevac


Kultura

Knjaževsko-srpski teatar godinama organizuje manifestaciju „Joakimovi dani“ - reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca.

Zbog epidemije koronavirusa ovogodišnji 11. „Joakimovi dani" realizovaće se emitovanjem predstava na Radio -Televiziji Kragujevac i onlajn putem linka.

Program čini ukupno šest predstava, koje su nastale po tekstu domaćih autora, koje će se emitovati od 19. do 30. maja utorkom, petkom i subotom u 20 časova, a reprizni termini biće ponedeljkom, utorkom i sredom od 13 časova.

Manifestaciju otvara predstava Sumnjivo lice Narodnog pozorišta Sombor, po tekstu Branislava Nušića u režiji Jagoša Makovića, najstarija aktuelna predstava ovog teatra, prisutna na njihovoj sceni od 1998. godine. Između ostalih, zapažene uloge ostvarili su Saša Torlaković, Radoje Čupić i Biljana Keskenović.

Predstava Radnička hronika Narodnog pozorišta Republike Srpske, po tekstu Petra Mihajlovića u režiji Ane Đorđević biće prikazana 22. maja. Za ovu dramu Petar Mihajlović je dobio Sterijinu nagradu za originalni dramski tekst, koji prikazuje položaj radnika u današnjem društvu.

Sledećeg dana publika će imati priliku da pogleda predstavu Ne igraj na Engleze Beogradskog dramskog pozorišta, debitantski komad pisca Vladimira Đurđevića u režiji Staše Koprivice.

Predstava je premijerno izvedena 2007. godine, a krajem prošle godine izvedena je na sceni ovog teatra poslednji put. Svi koji su propustili da predstavu pogledaju ili bi rado da je se podsete, imaće priliku za to 23. i 26. maja.

Kraljevačko pozorište učestvuje sa predstavom Profesionalac po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Milomira Nedeljkovića, koji u predstavi igra glavnu ulogu Luke Labana. Predstava je premijerno izvedena 2015. godine.

Još jedna predstava po tekstu Branislava Nušića Devetstopetnaesta u režiji Milana Neškovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić" iz Loznice, biće prikazana 29. maja.

„Joakimove dane" zatvoriće predstava Knjaževsko-srpskog teatra Ženidba i udadba po tekstu Jovana Sterije Popovića u režiji Jane Maričić, koja je premijerno izvedena krajem prošle godine.

„Joakimovi dani“ dobili su ime po čuvenom Joakimu Vujiću. Manifestacija je pokrenuta sa idejom da afirmiše domaće dramsko stvaralaštvo i da poveže pozorišta i umetnike u Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu