Danas su Mladenci: Pravoslavci slave Svetih 40 mučenika! Evo šta se radi na ovaj praznik - iKragujevac


Kultura

Iako je ovo dan kada se porodica i kumovi okupljaju, a novopečeni bračni parovi daruju, najbolji poklon jeste poklon zdravlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 40 mučenika, koji su u narodu poznatiji kao Mladenci, jer su na taj dan za Hristovu veru stradali mladići.

Svetih četrdeset mladih vojnika jednog puka u gradu Sevastiji stradalo je 320. godine, pošto su za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih, to jest na vence kojima su ovi mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom.

Zbog veze sa venčanjem ovaj praznik je u srpskom narodu i dan kada se daruju bračni parovi koji su se venčali u protekloj godini. Obeležava se uvek u vreme Vaskršnjeg posta. Običaj je da se umesi 40 mladenčića - kolačića premazanih medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Ipak, u svetlu vanrednog stanja u Srbiji koje je uvedeno zbog korona virusa, najbolji poklon koji jedni drugima možete da date jeste poklon zdravlja i poštovanja tuđe sigurnosti. Vremena za poklone i porodična okupljanja uvek će biti, a ono što je najvažnije jeste da bude i onih koji će moći da ih u zdravlju slave.

Preporučuje se da Mladence danas bračni parovi proslave sami, bez prijatelja, kumova i članova porodice. Oni mogu spremiti ukusan ručak, razgovarati sa voljenima preko društvenih mreža i čestitke primiti video pozivom. Najbitnije je sačuvati bezbednost i zdravlje, tako da da bi bilo najmudrije iskoristiti mogućnosti koje nam tehnologija nudi i koje, u svakom slučaju, koristimo svakodnevno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu