OVACIJE I SUZE ZA FILM ''OTAC'' U BERLINU: Film inspirisan pričom jednog Kragujevčanina kome je Centar za socijalni rad oduzeo decu - iKragujevac


Kultura

Na 70. Filmskom festivalu u Berlinu u subotu je premijerno prikazan film „Otac“ Srdana Golubovića u selekciji „Panorama“.

Proslavljeni reditelj već treći put učestvuje na Berlinalu, a nakon projekcije 10 minuta su trajale ovacije njemu i glavnom glumcu Goranu Bogdanu.

Reditelj u filmu opisuje tragediju, ali i borbu jednog čoveka, kome su zbog siromaštva oduzeli decu.

Film Otac, koji je snimljen za osam nedelja, inspirisan je istinitim događajem.

„Film je inspirisan pričom Đorđa Joksimovića, čoveka iz okoline Kragujevca kojem je Centar za socijalni rad oduzeo decu, i onda je on krenuo iz protesta peške za Beograd da se ispred Ministarstva za rad žali“, rekao je Golubović, i dodao da je, kada je čuo tu priču, otišao da se upozna sa tim čovekom.

Pričajući sa Joksimovićem, Srdan kaže da je „sklapao kocke priče o tom događaju“. Inače, kako Golubović naglašava, iako je film ispirisan istinitim događajem, u velikoj meri je i fikcija. Glavnu ulogu tumači glumac Goran Bogdan.

„Mislim da to pitanje malog, običnog čoveka koji se bori za svoja prava. Mislim da živimo u luksuzu. U stvari, pričamo o slobodi i o dostojanstvu, a obični ljudi se bave preživljavanjem. Ovaj lik se bori za jedinu stvar koja mu je ostala u životu, a to su njegova deca“, ispričao je Golubović.

Dodaje da takav junak u priči, dobija neku ulogu mitskog junaka, Sizifa... Ulogu junaka koji vodi svoj tihi gandijevski rat.

Pored Bogdana, ostale uloge ostvarili su Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić... Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a direktor fotografije je Aleksandar Ilić.

Veliku podršku filmu dale su Sloboda Mićalović, Jovana Stević i Milena Radulović, kao i kolege iz filmske industrije iz Srbije koje su prisustvovali premijeri. Nakon Berlinala „Otac“ će 28. februara otvoriti Fest, a u bioskope stiže 5. marta.

 

Izvor: Kurir/rts

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu