DANAS JE SVETI HARALAMPIJE, GOSPODAR SVIH BOLESTI: Dete će vam biti srećno čitavog života ako mu se baš ovo desi - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, poznatom u narodu i kao "gospodar svih bolesti", jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva.

SPC ga slavi 10. februara po crkvenom, a 23. februara po gregorijanskom kalendaru. Manastir Podvrh, u blizini Bijelog Polja kraj reke Bistrice, čuva deo njegovih moštiju.

Ime ovog sveca grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista.

"Kada nasta strašno gonjenje hrišćana u vreme cara Septimija Severa, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovedaše veru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem telu. A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: "Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život".

Mnogobrojna čudesa učini, i mnoge u veru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske.

"Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!" Posle molitve ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu pre nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Postrada 202. godine. Njegovo telo uze Galina i časno ga sahrani.

Narodno verovanje

Srbi veruju da je ovaj svetac imao velike isceliteljske moći, pa je najveći broj običaja u vezi sa zdravljem i izlečenjem poput onog da majke u nekim delovima Srbije na današnji dan obavezno vode svoju decu u crkvu. Valja se, kažu, i da bolesni na ovaj dan odu svom lekaru. Za ime ovog sveca vezano je još jedno lepo verovanje da će dete kom na ovaj dan ispadne prvi ili nikne novi zub celog života biti srećno kao i da će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu