NARODNI MUZEJ KRAGUJEVAC: 12 novih umetničkih dela Odeljenja za istoriju umetnosti - iKragujevac


Kultura

Narodni muzej Kragujevac priređuje izložbu pod nazivom "Nove akvizicije 2018-2019 godina Odeljenja za istoriju umetnosti", koja će biti otvorena sutra u 19 sati.

Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu gotovo tri decenije redovno, na svake dve godine, obaveštava stručnu javnost i zainteresovanu publiku o novonabavljenim predmetima u svojim zbirkama.

U periodu 2018 - 2019 zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti uvećane su za 12 umetničkih dela i sve su isključivo pokloni autora, koji su, sticajem okolnosti, raspoređeni u sve zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti: Zbirka skulpture - tri skulpture akademika Save Halugina i Duška Jovića, Zbirka slikarstva – podzbirka mozaika - dva mozaika Milene Belenzade, Zbirka crteža – jedan crtež Duška Jovića , Zbirka grafike – jedan rad Vladimira Rankovića i Zbirka umetničke fotografije - pet umetničkih fotografija Zorana Đorđevića.

Od pet autora – tri su nova u zbirkama – Sava Halugin, Zoran Đorđević i Milena Belenzada, dok su Vladimir Ranković i Duško Jović već zastupljeni.

Narodni muzej u Kragujevcu ovom prilikom zahvaljuje darodavcima koji su svojim poklonima obogatili Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti i na taj način obezbedili sebi zvanično mesto u budućim istraživanjima istorije umetnosti 20. i 21. veka na ovim prostorima.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2020. godine.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu