20. IN­TE­R­NA­CIO­NAL­NI DŽEZ FESTIVAL: Dva big be­n­da svi­ra­ju u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Da ši­rom Sr­bi­je ima izu­ze­t­nih fe­sti­va­la ko­ji svo­jim ume­t­ni­č­kim kva­li­te­tom, bro­j­no­šću pu­bli­ke, gos­ti­ma i sa­dr­ža­jem me­nja­ju ži­vot kra­ja u kom se odr­ža­va­ju, po­ka­zu­je i pri­mer In­te­r­na­cio­nal­nog džez fe­sti­va­la u Kra­gu­je­v­cu (IJ­FK), ko­ji ove go­di­ne sla­vi ju­bi­lar­no 20. izda­nje.

IJ­FK se odr­ža­va od 24. do 26. ok­to­bra, a po­vo­dom ve­li­kog ju­bi­le­ja or­ga­ni­za­to­ri „Re­K­rea­ti­v­no dud“ s par­t­ne­ri­ma spre­ma­ju po­se­ban pro­gram.

U tri da­na fe­sti­va­la, na ve­li­koj sce­ni Knja­že­v­sko-sr­p­skog tea­tra na­stu­pi­će ne­ki od tre­nu­t­no na­ja­k­tue­l­ni­jih mu­zi­ča­ra evro­p­ske džez sce­ne, ko­je po­djed­na­ko vo­li i kri­ti­ka i pu­bli­ka.

I ni­je reč sa­mo o nji­ho­voj izvo­đa­č­koj ge­ni­jal­nos­ti već i o izu­ze­t­no atra­k­ti­v­nom pro­gra­mu ko­ji izvo­de i ko­ji obu­hva­ta ukus ši­ro­ke pu­bli­ke, od onih ko­ji bi da ple­šu, pre­ko stro­gih po­što­va­la­ca dže­za do mla­đe pu­bli­ke ko­ja vo­li te­h­no i haus zvuk.

Na­j­bo­lji pri­mer za to su na­stu­pi čak dva big be­n­da. Fe­sti­val otva­ra Big be­nd RTS, je­dan od na­j­sta­ri­jih evro­p­skih or­ke­sta­ra ovog ti­pa, s tra­di­ci­jom du­gom 70 go­di­na, či­ji se ko­n­ce­r­ti uvek du­go pa­m­te.

Pra­vi ek­sklu­zi­vi­tet fe­sti­va­la pred­sta­vlja na­stup Dže­zrauš big be­n­da iz Mi­n­he­na, sve­t­ske mu­zi­č­ke sen­za­ci­je i ko­n­ce­r­t­ne atra­k­ci­je, ko­ji pr­vi put do­la­zi u Sr­bi­ju i svi­ra na spe­k­ta­ku­lar­noj za­vr­šni­ci fe­sti­va­la.

To je big be­nd ko­ji svoj džez zvuk ko­m­bi­nu­je s te­h­no i haus mu­zi­kom, a uz vr­lo upe­ča­tljiv sce­n­ski na­stup, be­nd kra­si pre sve­ga izu­ze­t­no svi­ra­č­ko ume­će, zbog če­ga ga kri­ti­ka na­zi­va fe­no­me­nom. Dže­zrauš big be­nd bri­še sve ža­n­ro­v­ske gra­ni­ce i nu­di pu­bli­ci vr­hu­n­ski mu­zi­č­ki do­ži­vljaj, a o po­pu­lar­nos­ti sve­do­či i po­da­tak da svi­ra­ju pre­ko 120 ko­n­ce­ra­ta go­di­šnje ši­rom sve­ta, od rok dvo­ra­na do ču­ve­nog Li­n­ko­ln cen­tra. Pr­vi je big be­nd u sve­tu ko­ji je re­zi­dent jed­nog te­h­no klu­ba.

PROGRAM

24. 10, četvrtak
Big Be­nd RTS, Srbija
The Go­l­den Fa­ng trio, Austrija
25. 10, petak
Ka­gan Yi­l­diz & Can Can­ka­ya - Ti­me­le­ss Pro­je­ct, Turska
Ye­l­low Squeeds, Italija
Max Ko­c­he­tov Quar­tet, Srbija
26. 10, subota
Ja­z­zrau­sch Big Band Mu­ni­ch, Nemačka
Thri­l­l­see­ki­ng Po­l­y­me­rs, Srbija

(Kurir)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu